KOBANİ'yle ilgili son dakika gelişmeyi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu; “Peşmerge’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz” dedi.

IŞİD ile savaşta bugün arka arkaya sıcak gelişmeler yaşanıyor, ABD'nin PKK uzantısı YPG'ye silah yardımı yapmasının ardından Peşmerge'nin de Türkiye'ye geleceği ortaya çıktı. 

Peşmerge'nin Türkiye topraklarını kullanarak Kobani'ye geçmesi için Mesud Barzani Ankara'dan talepte bulundu. Ankara'da Peşmerge'nin Türkiye topraklarını kullanmasına izin verdi. Buna göre Kuzey Irak Kürt askerleri Türkiye'ye gelecek ve buradan Kobani'ye nakledilecek. 

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Kürt sitesi Rudaw anlaşmayı ifşa edince Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu doğrulamak zorunda kaldı ve iznin verildiğini söyledi. 

ÇAVUŞOĞLU'NUN PEŞMERGE AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu son dakika açıklasında şunları söyledi;

-“Kobani’ye insani yardım malzemesi ulaştırılmıştır. Koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk. Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. Kobani'nin düşmesini hiç arzu etmedik. Kobani’den kaçarak gelenlerin geri dönerek huzur içinde yaşamalarını istiyoruz. 

-PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçlar ÖSO'dan farklıdır. Sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme fikrindedir aynı IŞİD gibi. Dolayısıyla Suriye'nin geleceği, sınır bütünlüğü ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. PYD bu tavrını devam ettirdiği takdir de ÖSO'nun da Türkiye'nin de desteğini alamaz.”