MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezinde Siyaset ve Liderlik Okulunun 13’üncü dönem açılışına katıldı. Açılışta partililerle bir araya gelen Bahçeli, açılışın sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmelerine ilişkin soru üzerine Bahçeli, şunları ifade etti: “Neyi anlatmak istediğimi tam anlattığım kanaatindeyim ama anlattığım şeylerin anlaşılması konusunda farklılıkların olduğunu da görüyoruz. Türkiye’de meydana gelen tartışmalar siyaseti zenginleştirecek ve sistem tartışmalarına son verecek hayırlı bir sonuca ulaşırsa bundan memnuniyet duyarım.”
Anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ve referanduma gidilmesi konusunda uzun zamandan bu yana tartışmaların devam ettiğine dikkat çeken Bahçeli, “Türkiye’nin dünyadaki gelişmeler çerçevesinde, Türkiye’deki oluşumlar ve talepler doğrultusunda bir toplumsal sözleşmeye büyük ihtiyacı vardır. Bu sözleşmeyle ilgili tartışmalara artık bir son vermenin de zamanı geldi. Şu an Türkiye’de parlamenter sistem vardır, bunun işleyişi tartışmalara sebebiyet vermektedir ve bazı reformlar yapılmasına ihtiyaç olduğu ifade edilmektedir. Son dönemlerde başkanlık sistemini gündeme getirmek suretiyle bu dönüşümün sağlanması arzusunu taşıyanlar vardır. Demek ki karşımızda iki temel tercih bulunmaktadır. Parlamenter sisteme devam edelim mi, yoksa başkanlık sistemine geçelim mi? Başkanlık sistemine geçme arzusu taşıyanlar bir de fiilî durum oluşturmuştur. Bu fiilî durum bu şekliyle devam ederse Türkiye bir kriz ve kaos ortamına sürüklenebilir. Bunu da aşmak lazımdır. TBMM’ye bir metnin getirilmesinde yarar vardır. Bu metin geldiği zaman her parti gibi MHP de metin üzerinde değerlendirme yapacak ve anayasa değişikliği prosedürü çerçevesinde Meclis’teki çalışmalara katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Bahçeli, “Nisan ayında referandum yapılacak mı” sorusuna da “Meclis’e gelinir, Meclis’te 330 ile 367 aralığında bir sonuç çıkarsa tabiatıyla referanduma gitmek lazım. Ama böyle bir hayırlı gelişmeyi sabote etmek doğru değildir. Böyle bir hayırlı gelişmeye başka türlü yaklaşarak kaos ve kriz ortamının devamını veya bir başka ifadeyle şu an yaşanmakta olan fiili durumun devamını arzulayanlar ise Türkiye’de kaosun kurucuları, krizin yaşatıcıları ve darbe çağrıcıları olarak da tarihte yerini alacaklardır” dedi.

 “YEDEK LASTİK” CEVABI
 CHP yetkililerinin MHP’ye yönelik “yedek lastik” eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Bahçeli, “Buna yanıt vermeye gerek yok. Partimiz, çok köklü siyasi geleneği olan bir kurumdur. Kimseye bir yedek lastik olması söz konusu değildir. Bunun cevabını önce Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun vermesi lazımdır” diye konuştu.