Azez-Cerablus  artık birleşti!

TSK’nın desteğinde Suriye’nin Türkiye sınırında IŞİD’in kontrol ettiği Cerablus-Azez hattında ilerleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın ikinci aşamasında büyük başarı gösterdi. ÖSO, Elbeyli ilçesinden açılan ikinci cephe hattındaki Çobanbey (El Rai) ilçesine bağlı köyleri bir bir ele geçirirken, IŞİD, akşam saatlerinde kontrol ettiği Türkiye sınırını tamamen kaybetti. IŞİD 2 yılı aşkın süredir Azez’den Cerablus’a kadar olan Türkiye sınır hattını kontrol altında bulunduruyordu. Etkili operasyonlarla sınır hattından çekilmek zorunda kalan IŞİD’in sınırın 20 kilometre iç kesimlerinde mevzilendiği ve bu bölgeye takviye güçler sevk ettiği öğrenildi. IŞİD’in iki yıldır elinde tuttuğu Türkiye-Suriye sınırının Azez-Cerablus hattı düştü. 
TSK’nın tank ve özel kuvvetler desteği ile Suriye topraklarında ilerleyen ÖSO güçleri, dün öğleye kadar IŞİD’i sınır hattında 8 kilometrelik bir alanda kuşatma altına aldı. Bu kapsamda, Cerablus-Çobanbey arasındaki Sacur çayı bölgesinde IŞİD’in elinde bulunan Halolım, Silsile, Beblerin, Hacı Veli, Öküz Öldüren ve Karagöz köylerinin alınmasına yönelik operasyon, akşam 18.00 sıralarında sonuçlandı. IŞİD’in Türkiye ile son sınır hattı olan El Kadı bölgesinin alınmasıyla IŞİD’in Türkiye ile sınırı tamamen ortadan kalkmış oldu.

Esad öncesi bayrak
Çobanbey’e yönelik başlatılan TSK’ya ait savaş uçakları tarafından da destek verilen IŞİD’e yönelik ikinci cephe, sınır hattındaki Salhan köyünden açıldı. Önceki gün başlayan, 50 tank ve personel taşıyıcı zırhlıların da kullanıldığı operasyonda özel kuvvetler de ÖSO güçlerine destek verdi. Suriye’nin Ömer Hüsniye köyüne giren ÖSO güçleri, sınır hattındaki Tekdam köyüne Esad yönetimi öncesi kullanılan Suriye bayrağı dikti. TSK desteğindeki ÖSO güçleri, IŞİD’e yönelik sınır hattında iki cepheden ilerledi. Fırat’ın doğusundan gelen kuvvetler Akçakoyunlu bölgesinden Çobanbey’e doğru ilerlerken, Çobanbey’deki kuvvetler ise batıdan ilerledi.
Batıdaki ÖSO kuvvetleri, 10 kilometrelik alanı IŞİD’ten temizledi. Cerablus’tan Azez’e doğru Türkiye sınırında 52 kilometrelik bir alanı kontrol eden IŞİD, etkili operasyonlar nedeniyle sınır hattının gerisine çekildi. Türkiye sınırında sadece 8 kilometrelik bir alanda sıkışan IŞİD’in denetimindeki 5 köyün de ele geçirilmesiyle, IŞİD sınır hattının tamamını kaybetti. Çobanbey hamlesi, IŞİD’in Türkiye sınırıyla temasını kesmek amacını taşıyordu.
24 kilometrelik derinliğe ulaşıldı
Azez-Cerablus hatında 400 kilometre karelik alanı IŞİD’ten temizleyen TSK destekli ÖSO güçleri, Cerablus-Çobanbey hattındaki kopukluğu da gidermiş oldu. Türkiye sınırında 24 kilometre derinliğe ulaşan ÖSO güçlerinin amacı, sınırın gerisindeki IŞİD varlığını bertaraf etmek. Fırat Kalkanı Harekatı’nın başlangıcından bu yana Cerablus-Çobanbey hattında IŞİD’in elindeki Çobanbey ilçesi ile 40’ı aşkın köyü aldı. Sınır hattının dün itibarıyla tamamen ele geçirilmesi ve IŞİD’in varlığına sınırda son verilmesi sonrası ÖSO kuvvetlerinin Mare ve Bab’ın alınmasına yönelik açılacağı öğrenildi. Böylece PYD’nin Kobani ile Afrin kantonlarını birleştirmeye yönelik orta bölgeden koridor açılmasına yönelik girişimi ise engellenmiş olacak. Bu arada yaralanan 13 ÖSO savaşçısı, Kilis’teki hastanelere kaldırıldı. Bu arada önceki gün Suriye’ye geçirilen 50 tank da takviye edildi. Dün ise Çobanbey kesimine 15 tank daha gönderildi.
İntihar saldırı
ÖSO’nun, Çobanbey’de operasyonları sürdüğü sırada, sivillerin arasına karışan bir IŞİD’li eşiyle birlikte intihar saldırısı düzenledi. Saldırıda ÖSO savaşçılarının da bulunduğu 10’dan fazla kişi öldü.