47 şüpheliye, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüt üyesi olmak ile resmi belgede sahtecilik” suçlamalarının yöneltildiği iddianamede, Doğan Holding patronu Aydın Doğan’ın akaryakıt kaçakçılığı amacıyla kurulan örgütün lideri olduğu iddiasıyla 23 yıla kadar hapsi talep edildi. Örgütün diğer liderinin Ersin Özince olduğu öne sürüldü. İddianamede, Aydın Doğan’ın kızı Hanzade Doğan Boyner’in de bulunduğu örgütlü kaçakçılık suçuna karıştığı iddia edildi.

ÖRGÜTLÜ KAÇAKÇILIK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Doğan Grubu yöneticilerinin de şüphelileri arasında bulunduğu Petrol Ofisi’nde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla 2008 yılında başlatılan fakat uzun yıllar rafta bekletilen soruşturma dosyası Savcı Adem Meral tarafından yeniden ele alındı. Bu kapsamda Doğan Holding patronu Aydın Doğan ve kızı Hanzade Doğan Boyner’in geçtiğimiz aylarda şüpheli olarak ifadeleri alındı. Savcılık; Gümrük Bakanlığı, SPK ve bilirkişiden rapor aldı. Aydın Doğan ve Ersin Özince’ye örgüt liderliği ve diğer suçlardan 23 yıla kadar hapis cezası istendi.Diğer şüpheliler için ise örgüt üyeliğinden ceza talep edildi. İddianamede, Petrol Ofisi’nde  yapılan bazı işlemlerde Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na aykırılık tespit edildiği belirtildi.

KAÇAK BELGELENDİ

Ayrıca iddianamede, Gümrük Bakanlığı müfettişleri, SPK raporu ve bilirkişi raporu delil olarak kabul edildi. Suçun işlendiği belirtilen 2001-2007 dönemde POAŞ yetkilisi olan Aydın Doğan’ın kızı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan Boyner de iddianamede şüpheli olarak yer aldı. Boyner geçtiğimiz temmuz ayında savcılıkta şüpheli sıfatıyla ifade vermişti. Aydın Doğan ise 17 Kasım 2015 günü İstanbul Adliyesi’ne gelerek soruşturma savcısına ifade vermişti.

47 ŞÜPHELİ İSİM VAR

İddianameDE toplam 47 şüpheliden öne çıkan bazı isimler şöyle: Aydın Doğan, Hakkı Ersin Özince, Dr. Gerhar Roiss, Mahmut Magemizoğlu, Ali Erdal Aral, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Yurdaer Üge, İmre Barmanbek, Adnan Balı, Cevdet Bayram, Özgün Çınar, Mevlüt Tufan Darbaz, Jan Nahum, Hakan Mumcu, Nesrin Karaman, Kemal Meço, Ertuğrul Tuncer, İshak Şengül, Caner Çimenbiçer,  David Davies, Manfred Mag Madi, KlausSchneider, Serdar Ayırtman.

Kemal Gümüş - Star