Mesleğinde uzman olanlar için bir ek gelir kapısı olan bilirkişilik mesleği kazançları ile son zamanlarda oldukça fazla dikkat çekiyor. Hakimin hukuki bilgisi dışında, çözümü özel bilgi gerektiren durumlarda görüşüne başvurulan bilirkişilik ücreti rapor başına en düşük 165 TL ile 335 TL arasında değişiyor. Haber7'de yer alan habere göre yılda 300 davaya bakma hakkı bulunan Bilirkişiler ayda yaklaşık olarak 7 bin TL'ye varan kazanç elde ediyor.

Başbakan Binali Yıldırım, 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladığı basın toplantısında bilirkişilik sisteminde önemli değişiklikler yapılacağının sinyalini verdi.
YENİ DÜZENLEME MECLİS'TE
Bilirkişilik sorununun, Türk yargı sisteminin yıllardır kanayan yarası olduğunu belirten Yıldırım, "Şimdi vatandaş mahkemeye gidiyor. Mahkeme açılıyor, hakim bilirkişi tayin ediyor. Bilirkişi alıyor dosyayı inceliyor, bir rapor veriyor. Karşı taraf buna itiraz ediyor bilirkişi taraflıdır, yanlıştır falan diye. Bu sefer bir bilirkişi daha tayin ediyor, o da bir rapor hazırlıyor, getiriyor. Bu sefer beriki tekrar harekete geçiyor, bu rapor olmaz diyor, üçüncü bilirkişiye gidiyor. Üçüncü bilirkişi de rapor getiriyor, bu da ikisi birden reddediyor. Dördüncü bilirkişiye gidiyor, 10 yıl geçiyor, bilirkişiler geliyor-gidiyor, herkes işini görüyor, fatura büyüyor dava sonuçlanmıyor. Sadece bilirkişiye emanet edilmiş bir yargı sistemiyle biz bir yere varamayız. Bilirkişi ana unsur değil, yargılamada bir destek unsuru olarak düşünülecek ve buna göre kanun zaten Meclis’te, Meclis’teki kanun geçecek, böylece yargılamada ciddi bir hızlanma, yargılama süreleri kısalmış olacak." dedi.