Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, paralel yapıyla ilgili mücadelede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kongredeki konuşmasından örnek verdi. Meselenin devlet içerisinde otoriteyi paylaşmak isteyen bir gruptan kaynaklandığını ve hukuk içerisinde bu mücadelenin devam edeceğini söyleyen Arınç, cemaat içerisinde hayırsever, halis duygular besleyen kişilerle bir sorunlarının olmadığını ifade etti.
Bülent Arınç, TBMM'deki 62. Hükümet programı görüşmelerinde konuştu. Arınç, paralel yapıyla ilgili mücadelede ilk kez bu kadar açık konuştu ve cemaat mensuplarıyla ilgili bir sorunlarının bulunmadığını, meselenin amirlerinden değil abilerinden alanlardan kaynaklandığını söyledi. Arınç şöyle konuştu:

"Paralel devlet yapısı fetret isteyen bir yapıdır. Osmanlı'da böyle bir dönem vardır. Kim olursa olsun bir daha devlet otoritesinin bozulmasını istemiyoruz. Bundan sonra devleti ele geçirmek isteyen kim olursa olsun, millet iradesinin önüne geçemeyecektir.

Yaptığımız şey eğer devletin içerisinde böyle bir yapı varsa, bir zamanlar KCK için de bu ifade kullanılmıştı. Yani bir devlet vardır, ikinci bir devlete, ikinci bir otoriter sisteme müsade etmeyeceğiz. Biz hukuk devletiysek. bu devletin otoritesi bellidir ve ikincisine üçüncüsüne müsade edersek siyaset kalmaz. Demokrasiyi korumak için buna uymak zorundayız.

"AMİRLERİNDEN DEĞİL ABİLERİNİ DİNLEYENLER"

Emniyet içerisindeki bir yapılanmadan bahsediliyor. Emniyetin içerisinde tüm polis arkadaşları tenzih ediyorum. Ama bunların içerisinde küçük bir topluluk, eğer kendilerine amirleri tarafından verilen emirleri değil abileri için veriyorsa buna müsade edemeyiz. Bunu iddia olarak söylemiyorum. Eğer abileri tarafından gelen emirleri kapağını bile açmadan işlem yapıyorsa bunu kabul etmemiz mümkün değil. 

"BUNLARLA MÜCADELE EDECEĞİZ"

Her mesleğin içerisinde mesleği kötüye kullananlar vardır. Hukuk içerisinde bunlarla mücadele edeceğiz. Gözaltına alınma kararlarının hepsinin hukuki bir yapısı var. Hukukun dışına çıkmışsa, devletin içerisine çıkmışsa ve tek faturası hükümeti devirmekse bu sizin de başınıza gelir. 

"HİZMET MENSUPLARINA SELAM OLSUN"

Ben bu kitlenin içerisinde en az 2 milyon içerisinde sempatizan olarak masum olduklarına yürekten inanıyorum. Bazı arkadaşlarımız bunu beğenmeyebilir ancak bu durum böyledir. Onlara selam olsun, onlarla hiçbir davamız yok. Ama bunları kullanan, bunların içerisinde bir şekilde ilişkisi olan çeteyse bunlarla mücadele edeceğiz.