İktidarda 11 yıldan beri bulunan bir partinin yıpranabileceğini belirten Arınç, "Yüz eskimesi derler. Yani her gün kaymaklı baklava yenmez. Adamı çok seversiniz ama her gün karşınızda. Yüz eskimesi olabilir.  İşte  ben yüzüm daha fazla eskimesin diye 1,5 sene sonra siyaseti bırakıyorum. Herkes keşke bunu yapabilse. Yüz eskitmemek lazım. Yıpranmamak lazım. Yıpranmamak için devamlı bir değişim içerisinde olmak lazım. Yeni şeyler yapmak lazım. Çıtayı yükseltmek lazım. Hizmete  endeksli bir siyaseti güçlendirmemiz lazım." şeklinde konuştu.

ABD'nin başkenti Washington'da temaslarda bulunan Bülent Arınç, Carnegie Endowment adlı düşünce  kuruluşunda  düzenlenen 'Türkiye'nin Demokrasi  Süreci : Başarılar ve Zorluklar' adlı seminere katıldı.

Konuşmasında Türkiye ile İran ilişkilerinin geleneksel olarak belli olduğunu dile getiren Arınç, bu ülke ile ilişkilerin  Suriye  meselesi sebebiyle bir  soğukluk  olduğunun söylenebileceğini ifade etti. ABD'nin İran ile ilişkisinin son günlerde Türkiye'den daha ileri noktada olduğunu kaydeden Arınç, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin göreve gelmesinin ardından ilişkilerinin seyrinin değişebileceğini dile getirdi. Arınç, "Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni bir değişim veya yeni bir farklı bakış açısının İran'a hakim olabileceği konusunda belki bir öngörüye  sahip  olabiliriz." dedi.

Suriye  konusunda da açıklamalarda bulunan Arınç, bölgedeki sorunlardan rahatsız olduklarını ifade etti. Binlerce insanın öldüğü ve şehirlerin yok olduğu ülkede insanlık dramının yaşandığını dile getiren Arınç, Türkiye'nin  Suriye  konusundaki tavrının bu konuda aşağı yukarı herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç düşünce kuruluşuna geldiği sırada küçük bir grup tarafından protesto edildi.