Tarihi Rüstem Paşa Bedesteni'ndeki çay ocağında 35 yıldır biriktirdiği yüzlerce antikayı muhafaza eden 67 yaşındaki Halim Balta, özel bir müze kurarak, bu eşyaları gelecek nesillerle paylaşmayı amaçlıyor. 

Süleymanpaşa'da, Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa tarafından 1553'te Mimar Sinan'a yaptırılan tarihi Rüstem Paşa Bedesteni'nin 20 metrekarelik çay ocağının her tarafı, çaycı Halim Balta'nın tarihi eser merakı dolayısıyla antikayla dolu.

Taburelerden lambaya, tepsiden paspasa, halıdan örtülere kadar günlük eşyaların bile tarih koktuğu çay ocağının her bir köşesi, Halim Balta'nın 35 yıldır topladığı antikalarını sergileme mekanı. Halim Usta'nın tarihi eser merakı, dükkanına da ayrı bir hava katıyor.

Geçmişi konuşmak, dertleşmek, hatıralarla dolu antikalar arasında demli bir çay içmek için mekana gelen müdavimlerin yanı sıra tarihi eser meraklıları da handaki çay ocağının ziyaretçileri arasında bulunuyor. 

"150 sene öncesine ait antikalar var"

Tarihi eşyalarını artık bir müzede sergileme hayali kuran Halim Balta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antika eşyaları toplama merakının, atalarından kalanları muhafaza etmesiyle başladığını söyledi.

Dükkanında yaklaşık 35 senedir eski dikiş makineleri, antika mutfak aletleri, ütüler, fotoğraf makineleri, vazolar, kazanlar, madeni ve kağıt paralar biriktirdiğini belirten Balta, sergilediği eşyaları görmek için zaman zaman dostlarının geldiğini, bazen de öğretmenlerin öğrencilerini getirdiğini anlattı.

Balta, çay ocağında, 150 sene öncesine ait antikalar bulunduğunu kaydetti. 

"Gençlerin antikalara sahip çıkması gerekir"

Niyetinin özel bir müze kurmak olduğunu belirten Balta, şunları dile getirdi:

"Bunlar eski eşya olmaktan ziyade bizim kültürümüzdür, geleneğimizdir. Korumamızda, saklamamızda fayda var. Gençlerin antikalara sahip çıkması gerekir. Ben de bu yıllarca topladığım eserlerle özel bir müze kurma merakındayım."