AK Parti ile MHP arasında uzlaşmaya varılan cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişiklik paketinin bugün ya da yarın Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Pakette 12 esas, bir atıf yapılan hükümlerin yer aldığı torba madde, bir ilga hükümlerin yer aldığı torba madde, 5-6 civarında da geçiş hükümlerin yer aldığı madde bulunuyor. AK Parti kurmayları, MHP ile esasa dair bir görüş ayrılığının kalmadığını dile getirdi.
Edinilen bilgilere göre, mevcut anayasada 65-70 madde üzerinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler 20 maddelik bir pakette toplandı. AK Parti ve MHP arasındaki en büyük görüş ayrılıklarından biri olarak görülen cumhurbaşkanının KHK yayınlama yetkisinde iki parti de geri adım attı. 
Varılan uzlaşmaya göre, cumhurbaşkanı 2019’daki seçimlerden sonra KHK yetkisini kullanacak. Cumhurbaşkanı’nın yayınladığı KHK, TBMM’den aynı alanda bir yasa çıkana kadar geçerli olacak. Yeni anayasada Cumhurbaşkanı’nın yayınladığı KHK ile ilgili yasa çıkarılması için Meclis’e de belli bir süre tanındığı ifade edildi. Ayrıca cumhurbaşkanı temel hak ve özgürlükler, özlük hakları ve cezaların artırılması alanlarında KHK yayınlayamayacak.AK Parti kurmayları, cumhurbaşkanının partiyle bağının kurulmasının önünü açan düzenlemenin de yine 2019’da yürürlüğe gireceğini dile getirdi. Ancak, uyum yasası değişikliği gerektirmeyen bazı yetkilerin

2019’a kadarki geçiş sürecinde de kullanılacağı belirtildi. 

Cumhurbaşkanı’nın Yüce Divan’da yargılanmasına ilişkin iki parti arasında ‘oy nisapları’ anlaşmazlığının da giderildiği belirtildi. AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanı’nın 367 milletvekillinin oyu ile Yüce Divan’da yargılanması konusunda uzlaşıldığını dile getirdi. 

Anayasa paketinde, Cumhurbaşkanı’nın ile TBMM’nin karşılıklı olarak kullanacağı ‘infisah’ yani fesih yetkisi de denilen seçimlerin yenilenmesi maddesi de yer alıyor. Buna göre, belli şartlar oluştuğunda parlamentoda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı alınabilecek. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı da TBMM seçimlerinin yenilenmesini isteyebilecek. Bu durumda talep nerden gelirse gelsin iki kurumun da seçimlerinin yenilenmesi mecburi olacak.
Anayasa paketi Meclis yolunda