Almanya%E2%80%99dan+fla%C5%9F+%C4%B0ncirlik+a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1%21;
Almanya’nın, İncirlik hava üssünde kurmak istediği askeri tesisler konusunda Türkiye ile süren görüşmelerde esasa ilişkin ilkesel mutabakatın sağlandığı öğrenildi.
DW'nin haberine göre; Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü de bu gelişmeyi doğruladı. Sözcü, görüşme sürecinin devam ettiğini belirtirken, “Ancak esasa ilişkin temel konularda uzlaşma sağlandı” açıklamasını yaptı.
TEKNİK DÜZENLEME ANLAŞMASI
Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde konuşlu bulunan Alman uçakları ve görev yapan personel için inşa edilmesi planlanan tesisler ve ilave altyapı çalışmalarının, Türk-Alman Teknik Düzenleme anlaşması (Technical Arrangement) ile düzenleneceğini söyledi.
Almanya’nın talepleri, Suriye’de DAEŞ'le mücadele kapsamında bir süredir İncirlik’te konuşlu bulunan Alman birliğinin görevini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmesini, bu amaçla üste Almanya için ayrılan alanda gerekli tesislerin inşa edilmesini, altyapının geliştirilmesini amaçlıyor.
MÜSTEŞARLARIN İMZALAMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Edinilen bilgilere göre, Almanya’nın talepleriyle ilgili yapılan müzakerelerde mutabakata varılan konular, her iki ülkenin yetkili mercileri tarafından halen inceleniyor. Nihai inceleme ve değerlendirmelerin ardından iki ülkenin savunma bakanlığı müsteşarları tarafından anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.
1915 KARARI ETKİLEYECEK Mİ?
İmza sürecindeki mutabakatın Türkiye ile Almanya arasında son haftalarda yaşanan sözde 'soykırım' gerginliğinden etkilenip etkilenmeyeceği merak konusu.
"SİYASETÇİLER KADAR TSK DA KIZGIN"
DW'nin analizine göre, Berlin’deki siyasi kulislerde Federal Meclis’in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasının, Türk siyasetçilerde olduğu kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst kademesinde de kızgınlığa yol açtığı konuşuluyor. Ancak siyasi gözlemciler uluslararası nitelik taşıyan işbirliğinin bu gerilim nedeniyle sekteye uğramayacağı görüşünü ifade ediyor.
"TÜRKİYE İMZA SÜRECİNİ YAVAŞLATABİLİR"
Uzmanlar, Türk tarafının imza sürecini “yavaşlatabileceğine” ancak Almanya’nın ortak bir tehdit olan IŞİD’e karşı operasyonun etkin yürütülmesine dönük teknik taleplerini reddetmesine ihtimal vermiyor