Alman ‘’Der Spiegel’’ dergisinin haberinde,  Almanya’nın Dış İstihbarat Servisi’nin (BND), NATO partneri Türkiye'yi izlediği öne sürüldü.

TÜRKİYE RESMİ HEDEFMİŞ

Haberde,  Alman hükümetinin 2009’da hazırladığı güncel görev profilinde, Türkiye’nin resmi hedef olarak yer aldığı belirtildi.

Alman hükümetin, 4 yılda bir BND’nin ağırlıklı hedeflerini belirlediği ifade edilirken, güncel profilin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) casusluk faaliyetlerinden dolayı yenilenmediği kaydedildi.

KERRY'NİN VE CLİNTON'UN DİNLENMESİ

Haberde, BND’nin en az bir kere de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin görüşmesini dinlediği ifade edildi.

Kerry’nin uydu telefonuyla yaptığı görüşmenin BND’nin Ortadoğu üzerindeki dinleme ağına takıldığı belirtilen haberde, benzer bir şekilde ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile 2012 yılında yaptığı görüşmenin dinlendiği öne sürüldü. Alman güvenlik kaynaklarının, söz konusu kişilerin doğrudan hedef alınmadığı, tesadüfi şekilde dinlemeye takıldıklarını ifade ettikleri kaydedildi.

Clinton’un görüşmesinin, Almanya’nın Ortadoğu’da terör zanlılarına yönelik yaptığı operasyon kapsamında dinlemeye takıldığı ifade edilirken, hedef kişilerin söz konusu kişilerle aynı frekansı kullandığı belirtildi. Bu durumun gizli tutulduğu, ilgili bölümlerin BNDyönetimini bilgilendirdiği ifade edilen haberde, kısa bir inceleme sonucunda söz konusu dökümün imha edilmesi talimatının verildiği belirtili. Bu görevin, çifte casusluk yaptığı gerekçesiyle 3 Temmuz’dan beri göz altında bulunan Markus R’ye verildiği ifade edildi.

Temmuz başında, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Savunma Bakanlığı'nda çalışan 2 kişinin, ABD adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkması, ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Bunun üzerine Amerikan istihbaratının Berlin'deki en üst düzey temsilcisi, Almanya’nın talebi üzerine ülkeden ayrılmıştı. 

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın eski sistem analisti Edward Snowden’ın bir yıl önce sızdırdığı gizli belgeler de Amerikan istihbaratının, Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediği ortaya çıkmıştı.