Paralel Yapı'nın ana finansörlerinden Akın İpek'e ait şirketlere yapılan baskında gözaltına alınan Koza İpek Holding Genel Müdürü İsmet Sivrioğlu, sorgusunda İpek Holding'in himmet paralarını aklamak için başvurduğu "hayali altın üretimini" adeta itiraf etti.

Polisler vurgunu madde madde sorguladı: 

En önemli maden ocaklarında dahi cevher verimliliği ton başına 1.30 gram. Sizde 6 gram görünüyor. Bu verimlilik Güney Afrika'da (ton başına 2.5 gram) bile yok. 

 Koza 2006-2014 arasında 72 bin 595 kilo altın üretmiş. Bunun için 11 bin ton siyanüre ihtiyaç var. Ancak Türkiye'nin toplam siyanür ithalatı 14 bin ton. 

7 MİLYAR DOLAR NASIL KAZANILDI

Altının üretim maliyet rakamını ons başına 476 dolar olarak göstermişsiniz. Dünya Altın Konseyi verilerine göre tüm dünyada bu rakam ons başına 1000-1200 dolar. 
 72 bin ton altın ürettiyseniz, kârınızın 1 milyar 735 milyon dolar olması lazım. Ancak yurtdışına 7 milyar 40 milyon dolar göndermişsiniz. Bunun kaynağı nedir? 
İsmet Sivrioğlu "72 ton altın üretimi doğru olabilir. Net kazancın 1 milyar 735 milyon dolar olduğunu düşünüyorum. Fakat üretim yaptığımız tesislerden 7 milyar dolarlık altın üretimi teknik olarak mümkün değil" yanıtı verdi. Sivrioğlu'nun bu sözleri, Akın İpek'in himmet paralarını aklamak için yaptığı hayali altın üretiminin doğruluğunu da teyit etti. Bu arada gözaltına alınan Koza İpek Holding görevlisi 7 kişi savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Savcı, şüphelilere adli kontrol uygulanmasını talep etti.