İtalyan Adnkronos haber ajansı, Türkiye'nin, Kobani'ye müdahale etmeyerek, İmralı Adası'nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Öcalan'ın serbest bırakılmasını gündemine almayı sağladığını öne sürdü. "
Ankara'nın oynayacağı kart, Öcalan'ı serbest bırakmak olacak" ifadelerini kullanan ajans, böylece Türkiye'nin bir iç savaş, AK Parti'nin ise Kürt oylarını kaybetme riskini önleyeceğini iddia etti.

SERBEST KALMA MÜZAKERELERİ HIZLANDI

Dün akşam bu haberi geçen Adnkronos, "Kobani'de Türkiye'nin ikili oyunu, Öcalan'ın özgürlüğü yeniden masada", bunun ardından devlet kanalı Rai'nin internet sitesinde yer verdiği haberde, "Suriye, Kobani'de sonsuz trajedi. Türkiye müdahale etmiyor, ama Öcalan'ın özgürlüğüne giden yolu açıyor" başlıklarını kullandı.

IŞİD'in, 3'te 1'ini ele geçirdiği Türkiye sınırındaki kentte ilerlemesini sürdürdüğünün aktarıldığı haberde, "Ankara, Kürtlerin yanında oraya askeri müdahaleye yanaşmadı ama karizmatik liderin (Öcalan) muhtemel özgürlüğüne giden yolu açtı" ifadelerini kullandı.

ÖCALAN'IN SERBEST KALACAĞI DOĞRU

Adının açıklanmasını istemeyen, müzakerelere yakın olduğunun altını çizdiği bir kaynağına haberini dayandıran Adnkronos, kaynağının, "Bazı medya kuruluşlarında yer alan, Öcalan'ın muhtemel serbest kalması için müzakerelerin hızlandırıldığı yönündeki haberler doğru" sözlerine de yer verdi.

Türkiye'nin tek başına bir kara harekatını reddettiği vurgulanan haberde, şu yorumlar yer aldı:

"Türkiye hükümeti, Kobani'de ikili oynuyor. Ankara bir yandan, sınırdaki kenti savunan silahlı Kürt hareketinin yenilgisini isterken, bir yandan önümüzdeki seçimler için Kürt azınlığın oylarını korumaya almakla ilgileniyor. Bu görünümde Ankara, Kürtler pahasına IŞİD'nin ilerlemesine karşı askeri bir müdahaleyi reddediyor, ama bu arada, Abdullah Öcalan'ın serbest kalması konusunun barış görüşmeleri ajandasına yeniden alınmasını sağlıyor."

SON AŞAMA ÖCALAN'IN SERBEST KALMASI

Öcalan'ın 1999 yılından beri İmralı'da tutulduğunun da altı çizilirken, 40 bin cana mal olan çatışmaların ardından, 2013 yılının Mart ayında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile PKK arasında barış müzakerelerinin başlatıldığı belirtilirken, "Müzakereler, PKK'nın silahlı mücadelesinin son bulması ve hükümetin demokratik reformlar yapması, Kürt azınlığın entegrasyonu ve onların haklarının verilmesini öngörüyor. Bunun son aşaması ise, Ankara resmen itiraf etmese de, karizmatik lider Öcalan'ın özgürlüğü olacak" ifadeleri kullanıldı.