Türkiye'nin ‘çekirdek koalisyon’ hassasiyeti sürüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı açıkladığı strateji planı, Cidde'de yapılan zirve, ABD Savunma ve Dışişleri bakanlarının birbiri ardına gerçekleştirdiği ziyaretlere karşın, bazı sorulara hâlâ yanıt bulunamaması Ankara'nın temkinli hareket etmesini beraberinde getirdi. ABD'li muhataplara da aktarılan endişeler ve yanıtı aranan sorular ise satır başlarıyla şöyle: 
TÜRK REHİNELER: 49 Türk üç aydır IŞİD’in elinde rehin. Türkiye'nin oluşturulacak çekirdek koalisyona muharip güçle katılmasıyla, bu vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atacağı endişesi taşınıyor. ABD'li yetkililerin de "Hassasiyetinizi anlıyoruz" dediği konuyla ilgili olarak, "Bu şartlarda askeri destek sıkıntı doğurur" endişesi hâkim. 
SİVİLLER ZARAR GÖRMEYECEK Mİ: ABD, şu ana kadar pek çok yerde çeşitli IŞİD mevzilerini vuracak hava harekâtları gerçekleştirdi. Ancak örgüt, diğer örgütlerden farklı olarak yerel halk içinde barınıyor. Türkiye, "Şiddetlenecek saldırılarda IŞİD'in yanı sıra, sivillerin zarar görmesi nasıl engellenecek?" sorusuna net olarak yanıt alınabilmiş değil. 
MEZHEP ÇATIŞMASI BAŞLARSA: En büyük endişe kaynaklarından biri de bölgenin mezhep çatışmasına sahne olması. IŞİD'in "din" eksenli bir yapılanmayla hareket etmesi, bölgede sözde "halifelik" ilanının ardından farklı mezhep gruplarının da çatışmaya girişmesinin, bölgeyi içine alabilecek bir savaşa yol açmasından endişe ediliyor. "Mezhep çatışması başlarsa nasıl engellenecek?" sorusuna net yanıt verilemiyor. 
SİLAHLAR RADİKALLERE GİTMEYECEK Mİ?: ABD'nin stratejilerinden biri de, IŞİD'e karşı bölgedeki grupların ve peşmergenin silahlandırılması, teçhizat ve lojistik olarak desteklenmesi. Ancak, bu grupların kontrolünde sıkıntı yaşanması halinde, silahların başka amaçlarla kullanılması ihtimali de bulunuyor. Ankara, gönderilecek silah ve malzemenin, terör örgütlerinin eline geçmesinden endişe ediyor. IŞİD'in de, daha önce ABD'nin Irak harekâtında kalan silahlarla güç kazandığının altı çiziliyor. "Silahların, sadece IŞİD'e doğrultulacağının garantisi var mı?" sorusunun yanıtı yok. 
SINIRA AKIN BAŞLARSA
Cevabı aranan sorulardan biri de insani operasyonun içeriği. Başta Türkmenler ve Ezidiler olmak üzere, IŞİD'in kontrolü ele aldığı bölgelerdeki gruplar büyük sıkıntı yaşadı. Türkiye'nin insani yardım harekâtıyla yaşamlarını sürdürebilen insanların, muhtemel harekâtta sınıra akın etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor. 1.3 milyon Suriyeliye, uluslararası arenadan çok sınırlı destek alarak ev sahipliği yapan Türkiye, benzer bir sorunla bu kez Irak sınırında karşılaşabilir. Harekâtın bu etkiyi tetiklemesi durumunda nasıl bir katkı sağlanacağı hususunda net yanıt verilmiyor. 
ESED'İN AKİBETİ NE OLACAK?
Türkiye, gelinen bu noktanın baş sorumlularından biri olarak, Beşşar Esed liderliğindeki Suriye yönetimini görüyor. Planlanan harekât ise, Esed yönetiminin görevden uzaklaştırılmasının ötesinde, elini güçlendirebilecek bir sürece çevrilebilir. Ankara, Esed'in geleceğiyle ilgili sorularına da net yanıtlar bekliyor.