PYD Sözcüsü Newaf Xelil, bir hafta kadar önce Paris’te ABD ile yapılan doğrudan görüşmelerin Perşembe günü Duhok’ta devam ettiğini açıklarken bu görüşmelerde YPG’nin silahlandırılmasının da ele alındığını söyledi.

Asharq Al Awsat gazetesine konuşan PYD Sözcüsü Paris’te bir hafta kadar önce ABD ile yapılan doğrudan görüşmelerin Perşembe günü Duhok’ta devam ettiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen Perşembe günü PYD ile doğrudan görüşmelerin yapıldığını doğruladı.

Rudaw tarafından yansıtılan açıklamalarda ABD ile temaslarda “Kobani’deki Kürtlere askeri desteğin gönderilmesini konuştular” diyen Sözcü, PYD ile ABD arasındaki görüşmelerin iki yıl önce başladığını ancak Washington’un “Türkiye’yi üzmemek için” konuyu gizli tuttuğunu öne sürdü.

Bu arada , haberde ayrıca Birlik Kürt Partisi Genel Sekreteri İbrahim Biro’nun geçen hafta Rudaw’ya diğer Kürt gruplarıyla birlikte “Ankara’daki ABD Büyükelçisi ile bir araya geldiklerini, görüşmede Rojava’daki Kürtler için potansiyel ABD ve uluslararası destek üzerinde durulduğunu söylediği” anımsatılıyor.

“DUHOK’TAKİ TOPLANTIDA ORTAK BİR KÜRT GÜCÜ ELE ALINIYOR”

Biro’ya aften ABD’nin, desteğin alabilmeleri için Kürt gruplarının birlikte çalışması gerektiğini söylediği belirtildiği haberin son bölümünde de “Duhok’ta Suriyeli Kürt gruplar arasında geniş kapsamlı bir toplantı yapılıyor, gruplar Kürt bölgelerini savunmak için ortak bir güç oluşturulması olasılığını görüşüyorlar” da deniliyor.