ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’e Antep’te çevirmenlik yapan mülteci Aya’nın ABD’ye yerleşme talebi ‘güvenlik gerekçesiyle’ reddedildi. Aya’nın hikayesi mülteci tartışmalarını etkilerken 1 milyon kişi ABD’ye gelmesi için imza attı.

Aya, Gaziantep’te yaşayan Iraklı genç bir mülteci. ABD’nin Irak işgali başladığında 10 yaşında olan Aya, ailesiyle Suriye’ya kaçsa da savaş onu orada da buldu. Şu an bir sivil toplum kuruluşu için İngilizce-Arapça çevirmenlik yapan Aya’nın en büyük hayali, fırsatlar ülkesi ABD’de yeni bir hayata başlamak. Ancak o ve ailesinin sığınma başvurusu, ABD Vatandaşlık ve Göç Hizmetleri tarafından reddedildi. Oysa Aya, Gaziantep ziyareti sırasında ABD Büyükelçisi John Bass’e tercümanlık yapması için seçilmişti.
 
Facebook’ta 16 milyondan fazla takipçisi bulunan sokak fotoğrafçılığı bloğu ‘Humans of New York’un kurucusu Brandon Stanton, Ürdün ve Türkiye’de ABD’ye gitmek isteyen mültecilerle görüşürken Aya ile tanıştı. Böylece Aya, ABD’deki mülteci tartışmalarının odağı haline geldi. ABD’nin sadece doktorası bulunan ya da ciddi bir fiziksel engeli olan kişileri sığınmacı olarak aldığını söyleyen Stanton, Aya için bir imza kampanyası başlattı.1 milyon kişi ABD Başkanı Barack Obama’ya hitaben yazılan mektuba imza atarken, Fareed  Zakaria Aya’yı CNN televizyonundaki programına video konferansla konuk etti.