ABD Başkanı Barack Obama Kongre'ye bilgi verirken, bu ülkeye gönderilecek asker sayısının 275'e çıkabileceğini bildirdi.

Söz konusu askeri personelin, bazı büyükelçilik görevlilerin geçici olarak taşınmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Irak'ta El Kaide ile bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları aralarında ülkenin ikinci büyük kenti Musul ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer dahil bir dizi kent ve kasabayı ele geçirmişti.

Bu arada, ABD'li yetkililer, IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurmaya yönelik adımları değerlendirmek için İran'la görüşmeler yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Bununla birlikte Amerikan Yönetimi askeri işbirliği iddialarını yalanladı.

Yahoo News'e konuşan Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'ın "yapıcı olabilecek hiçbir şeyi dışlamayacağını, ancak İran'la işbirliğinin aşamalı olarak gerçekleştirileceğini söyledi.

“İRAN'LA ADIM ADIM İŞBİRLİĞİ”

Kerry bunun için "adım adım" ifadesini kullandı. Birleşmiş Milletler, Irak Şam İslam Devleti'nin yüzlerce yargısız infaz gerçekleştirdiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu yetkilisi Navi Pillay, bu eylemlerin "neredeyse kesin bir şekilde savaş suçu olduğunu" söyledi.

IŞİD, Pazar günü, sivil giyimli Irak askeri olduğu belirtilen çok sayıda kişinin infaz öncesi ve sonrası fotoğraflarını yayımlamıştı.

Bağdat'ta IŞİD'e saldırısına karşı güvenlik önlemleri artırılmış durumda.

Beyaz Saray'ın açıklamasında 275 kişilik gücün ana görevinin bazı elçilik görevlilerinin Basra ve Erbil'e taşınmasına yardım etmek olduğu belirtildi.

Açıklamada 100 kişilik askeri personelin "havaalanı yönetimi" ve güvenlikten sorumlu olacağı kaydedildi.

Beyaz Saray "Bu askeri personel Irak'a Irak Hükümeti'nin rızasıyla giriyor" dedi.

Bağdat'ta çok sıkı şekilde korunan Yeşil Bölge içindeki Amerikan Büyükelçiliği, 80 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanda faaliyet gösteriyor.