Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin, düzenlediği yıllık basın toplantısında tehditlerini sürdürdü. Putin'in, S-400 füzelerini Suriye'de konuşlandırdıklarını hatırlatıp, “Eskiden Türk uçakları orada uçuyordu, hava sahasını ihlal ediyordu. Şimdi uçsunlar bakalım” sözleri asıl olarak ABD'yi hedef alıyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Putin'in bu tehdidi sadece Türkiye'yi değil, bölgede IŞİD'e karşı operasyon yürüten ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun operasyonlarını da hedef alıyor.

Yetkililer, Suriye'de Türkiye'nin askeri gücü bulunmadığı ve uluslararası koalisyonla IŞİD'e karşı katıldığı birkaç operasyon dışında Suriye hava sahasını ihlal etmediğini vurgularken, Putin'in bu tehditle, IŞİD'e karşı yapılması olası operasyonları hedef aldığına işaret ediyor.

NATO ÜLKELERİ SESSİZ KALDI

ABD başta olmak üzere bütün NATO ülkeleri, Rus savaş uçağını, topraklarını korumak, onun da ötesinde NATO sınırlarına yönelen tehdidi bertaraf etme görevi ve angajman kuralları kapsamında düşüren Türkiye'ye destek vermedi. Uçak düşürme sorunu “Türkiye ile Rusya'yı ilgilendiren bir konu” olarak anılırken, Suriye'den Türkiye'ye hava sahasından yönelen tehdide karşı ABD, İncirlik Üssü'ne konuşlandırdığı F-15 savaş uçaklarını geri çekti. Oysa Türkiye, Suriye için oluşturulan uluslararası koalisyona, ABD ve NATO'nun yoğun istekleri sonucu girmiş, Suudi Arabistan, Ürdün başta olmak üzere İslam ülkeleri de aynı dönemlerde Türkiye ile birlikte koalisyona destek vermişti. IŞİD'le mücadelede Türkiye önemli roller üstlendi. İncirlik Üssü'nü ABD'nin yanı sıra NATO üyesi birçok ülkenin hava gücüne açtı.

HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI

Bunun dışında uluslararası koalisyonun talebi doğrultusunda Suriye'de IŞİD'e karşı birkaç operasyonda Türk savaş uçakları da yer aldı. Sınırlardan IŞİD terör örgütü üyelerinin geçişlerini engellemek üzere Türkiye, tamamen kendi imkanlarıyla sınırda duvar örmekten elektronik tel örgülere kadar büyük önlemler aldı.

CARTER DESTEK İSTEMİŞTİ

Türkiye uluslararası koalisyona girene kadar destek talepleri için Türkiye'nin kapısını aşındıran, İncirlik Üssü'nün operasyonel ve lojistik destek olarak koalisyonun kullanımına açılması için büyük diplomatik çaba sarfeden, ABD'nin Rusya'nın tehditlerine karşı ise sessiz kalması dikkat çekti. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 15 Aralık'ta İncirlik Üssü'nü ziyaret etmiş, IŞİD ile mücadele konusunda, “Türkiye'nin yaptıklarından memnuniyet duyuyoruz. Daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Türk güçlerinin uygun görüldüğü şekilde havada ve karada bize katılmalarını istiyoruz” açıklamalarında bulunmuştu.

BUGÜN BULUŞACAKLAR

Tüm bu tehditlerin ve açıklamaların ardından taraflar bugün New York'ta bir araya gelecek. BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan Viyana toplantılarının devamına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katılacak.