Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Hizmet Sektörü PMI ve yeni konut satışları verisi açıklandı. Hizmet Sektörü PMI 54,8 olarak açıklanırken, yeni konut satışları eylülde yüzde 3.1 arttı.
ABD'de Hizmet Sektörü PMI Endeksi ekimde 54,8'e çıkarak Kasım 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Uluslararası finansal araştırma kuruluşu Markit Economics’in verilere göre, ABD’de Hizmet Sektörü PMI Endeksi ekimde önceki aya kıyasla 2,9 puan artarak 54,8’e yükseldi. Böylece, yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesini kaydeden endekse ilişkin piyasa beklentisi 52,5 olarak belirlenmişti.
Veriye ilişkin raporda, hizmet sektöründeki iyimserliğin Ağustos 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktığı ve yeni sipariş hacminin 2016’daki en hızlı artışını gösterdiği kaydedildi. Veriler, ayrıca Bileşik PMI’nın ekim ayında 52,3'den 54,9'a yükseldiğini gösterdi.
Her ay 400’den fazla Amerikalı firmanın katılımıyla hazırlanan anket çerçevesinde hesaplanan endeksin 50'nin altında kalması daralmaya, üzerine çıkması ise büyümeye işaret ediyor.
Analistler, endeksin ekimde yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine yükselmesini hizmet sektöründeki ivmenin güçlendiği şeklinde değerlendirdi.
Yeni konut satışları
ABD Ticaret Bakanlığı, yeni konut satışlarının eylülde yüzde 3.1 artışla 593 bin olduğunu açıkladı.
Analistlerin beklentisi ise yüzde 1.5 düşüş olacağı yönündeydi. Beklentilerden iyi gelen eylül ayı verisi, sektördeki ılımlı ivmenin devam ettiğini gösteriyor.
Ağustos ayı verisi ise 609 binden 575 bine revize edildi. Haziran ve temmuz ayı verileri de aşağı yönlü revize edildi. Temmuz verisi yine de 629 binle Kasım 21007'den beri en yüksek seviyede kaldı.
Konut sektörüne olan talep, ücret artışları, işgücü piyasasının tam istihdama yaklaşması ve düşük mortgage oranlarından destek buluyor.