Tuzla Belediyesi Türk-Yunan mübadelesinin 90’ıncı yılında yaşanan drama dikkat çekmek ve iki ülke arasında dostluğu geliştirmek amacıyla mübadil çocuk ve torunlarından oluşan 750 kişiyi Selanik, Kılkış, Kavala ve Drama bölgelerini kapsayan geziye götürdü. Mübadillerden 100 yaşındaki Lütfü Karadağ’ın da katıldığı Karaköy Limanı’nda 11.00’de düzenlenen törende Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu; “90 yıl önce, çok zor koşullarda, bu tür modern gemilerle değil, daha ilkel koşullarda, yüzbinlerle ifade edilen insanımız mübadil olarak geldiler. Anavatanına gelmenin de güvenini hissettiler. Dünyanın neresinde olursa olsun, bu güveni veren Türk milletine teşekkür etmek istiyorum” dedi. MÜEZZİNOĞLU"BİRİLERİ SADECE LAFLA ATATÜRKÇÜLÜK YAPAR" Acıların artık tarihte kaldığını söyleyen Mehmet Müzezinoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir geziyi anlattı. “Sayın Başbakanımız 2000 yılında, cezaevinden çıkmıştı, ama siyaset yasağı vardı. Birlikte Makedonya’ya gittik. 7 gece 8 gün bütün köyleri, mahalleleri, nerede bize ait tarih ve insan varsa ziyaret ettik. Ama en anlamlısı benim için Manastır’daki idadiyeye gidip, Recep Tayyip Erdoğan’ın hatıra defterine düştüğü nottur.Benim için anlamlı ve değerli olan. ömür boyu siyaset yasağı olan kişi, o gün oraya gitmiş, Atatürk’ün okuduğu idadiyeyi ziyaret etmiş ve anı defterine not düşmüş. O kişi, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanıdır. Selanik, Atatürk evindeki hatıra defterinde, imzası bulunan ilk Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak, ilk imzası bulunan Recep Tayyip Erdoğan’dır. Birileri yalnız lafla Atatürkçülük yapar. Yakasına bir rozet takar. Atatürk’ün gölgesinde yan gelip, yatar. Atatürk’e ait bu millete miras bıraktığı iki temel cümle vardır. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bu büyük Türk milletine, muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki bir yer yakışır. Bu nedenle, Cumhuriyetçi kardeşlerimize, Atatürkçü kardeşlerimize şu cümleyi net söylemek istiyorum. Atatürk cumhura inanarak milli mücadeleyi vermiştir. Cumhurla beraber başarmıştır. Dolayısı ile Türkiye muasır medeniyetler üzerindeki yere, cumhurla yani milletle yürüyecektir. Lafla cumhuriyetçilik olmaz, lafla Atatürkçülük olmaz diyoruz. Bu ruhu anlamak, bu ruhu anlatabilmek, bu ruhun mücadelesini vermektir”dedi.
  BURAYA GELMEKTEN MEMNUN KALDIK Mübadil, Lütfü Karadağ ise yaptığı konuşmasında;“Aşağı yukarı 100 yaşındayım. 1924’te Lozan antlaşması ile Türkiye’ye geldik. Buradaki Rumlar oraya gittiler. İlk seneler çok sefalet çektik. Hem Yunanistan’da , hem de Türkiye’de. 1922’de Yunan ordusunun Türkiye’de denize döküldü. O yüzden orada bize tutum, zulme dönüştü. Sonra buraya geldik. Cumhuriyet daha kurulalı bir sene bile olmamıştı. Devlet fakir, hiçbir şeyi yoktu. Sefalet burada da başladı. Evvela, her şeyimizi bırakıp, bir meçhule gidiyoruz. Çok sıkıntıya düştük. Bilhassa annem, günlerce ağlayarak geldi. Zaman geçtikten sonra, gelmeseydik, oradaki halimiz ne olurdu. Asimile mi olurduk? Bugün soyumuz, sopumuz tamamen yok mu olurdu? Bunu düşünerek, buraya gelmekle çok memnun kaldık. Bizi buraya getiren Atatürk, İnönü’ye müteşekkiriz. Onlar olmayaydı, biz bugün hiç birşey değildik."dedi. GEZİ BOYUNCA KONU ELE ALINACAK
Tuzla belediye başkanı Dr. Şadi Yazıcı’da “Yolculuk boyunca akademisyenler, bilim adamları ile beraber, mübadelenin sosyal, ekonomik ve kültürel ve hatta mimarı yönden yansıyan bütün yönlerini de ele alacak, hem belgesel haline getirilecek, hem de tarihte bir farkındalık oluşturmanın altını çizmiş olacağız” dedi.
Tören sonrası Sağlık Bakanı Mehmet Müzezinoğlu ayrılırken, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu katılımcılar, 4 gün sürecek Yunanistan gezisi için gemiyle Karaköy Limanı’ndan hareket etti.
(