TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki salı Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan çözüm sürecine ilişkin yasa tasarısı sonrası PKK’nın silah bırakmasına yönelik plan üzerinde müzakere yapılacak. Bu kapsamda ‘Müzakere’ ve ‘İzleme’ adı altında iki heyet oluşacak. Çerçevesi İmralı’da Abdullah Öcalan tarafından çizilen, PKK terör örgütü, HDP ve BDP’nin ısrarla istediği 7 talep üzerinde tartışma yürütülecek. Taleplerin üzerinde anlaşmaya varılması halinde PKK’nın silahsızlanmasına yönelik takvim işleyecek.
Öcalan’ın, “Meclis’e gelmesi tarihi bir gelişme” diyerek desteklediği, ‘çözüm paketi’nin Genel Kurul’dan geçip yasalaşması halinde örgütün tümden silahsızlanmasını sağlayacak görüşmelere geçilmesi planlanıyor. Milliyet’in PKK ve HDP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, devlet heyeti ile Öcalan arasında son iki aydır süren görüşmelerde örgütün silah bırakmasını sağlayacak düzenlemelere yönelik prensipte anlaşma sağlandı. Görüşmelerde atılacak adımlar konusunda gerek Öcalan gerekse KCK’nın, beklenen ‘pratik adımların’ atılması halinde aynı oranda karşılık vereceği aktarıldı.

Silahsızlanma başlayabilir
Çözüm Yasa Tasarısı’nın Meclis’ten geçmesi halinde örgütün silahsızlanmasına yönelik İmralı, Kandil ve HDP arasında kapsamlı görüşmelere geçilmesi planlanıyor. Öcalan’ın istediği ‘Müzakere’ ve ‘İzleme’ heyetlerinin oluşması halinde önümüzdeki aydan itibaren silah bırakmaya kadar gidecek plan üzerinde görüşmelere başlanacak.
HDP ise müzakere ve izleme heyetlerinin yasanın geçmesi ile oluşması halinde kapsamlı müzakere toplantıları ile bazı sonuçlara varılması ve bunların Meclis’te yasalaşmasını talep edecek.
HDP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı muş Milletvekili Demir Çelik, Kandil dahil örgütün silahlı gruplarının geri dönüşlerine yönelik haberlerin gerçek olmadığını belirtti.

‘İmzası alınmış değil’
“Belirtilen şeyler son aşamayla ilgilidir. Yol haritası ve takvimlendirme mekanizmalar kurulursa konuşulur” diyen Çelik, şöyle konuştu: “Bu anlaşılmış, imzası alınmış bir şey değil” şeklinde konuştu.


‘Kürt statüsü tanınmalıdır’

Demir Çelik, örgütün silah bırakmasını sağlayacak 7 talebi şöyle açıkladı: “Öncelikle Kürt statüsünün tanınması, Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası ve yüzde on barajının kaldırılması, hazineden siyasi partilere yardım alımasının sağlanması, yerel yönetimlerin idari ve mali özerkliğe kavuşturulması ve bütün bu sürecin yasal güvenceye kavuşturulması.”