Yurtdışına kaçan eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Muammer Akkaş ile açığa alınan Sadrettin Sarıkaya, Fikret Seçen ve Cihan Kansız’ın pasaportlarıyla ilgili kayıp-çalıntı işlemi yapıldı. Bu işlemle firari savcıların pasaportları artık geçersiz hale geldi

Emniyet Genel Müdürlüğü, “kayıpçalıntı” işlemi yaparak, meslekten men edilen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Muammer Akkaş ile açığa alınan Sadrettin Sarıkaya, Fikret Seçen ve Cihan Kansız’ın pasaportlarını geçersiz hale getirdi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi geçen yıl 10 Ağustos’ta “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından meslekten atılan eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarmıştı.

Ancak Kara ve Öz karardan 12 saat önce Gürcistan’a geçmiş, Yüzgeç ise adresinde bulunamamıştı. İstanbul’daki Askeri Casusluk Davası’nda “Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gözlemek” ile “Görevi kötüye kullanmak” suçlarından hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulan Fikret Seçen de bu karardan 9 gün önce Hollanda’ya kaçmıştı. Selam Tevhid soruşturmasında açığa alınan savcılar Cihan Kansız, Muammer Akkaş ve Sadrettin Sarıkaya hakkında da yurtdışına çıkış yasağı kararı alınmıştı.

ÜLKE DEĞİŞTİREMEYECEKLER
Pasaportlarına “tahdit”in firarlarından sonra konulması firari savcıların rahatlıkla ülke değiştirmesine olanak verdi. Harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, yurtdışı çıkış yasağı verilenlere pasaportlarını teslim etmeleri için tebligat gönderdi. Pasaportlar teslim edilmeyince de emniyet, 6 Mayıs 2015’te çıkarılan 5682 Sayılı “tahditli şahısların pasaport işlemi” genelgesi doğrultusunda pasaportlarla ilgili “kayıp ve çalıntı” işlemi yaptı. Yurtdışına çıkış yasağı konulan kişilerin ve ailelerinin pasaportlarını en yakın emniyet birimine bırakmaları gerekiyor. Pasaport teslim edilmediği takdirde Pol-Net üzerinden kayıp, iptal ve çalıntı kaydı giriliyor. Üzerine kayıp ve çalıntı ibaresi konulan pasaportlar İnterpol’e bildiriliyor. Bu işlemle firari savcıların ülke değiştirmesi engellendi. Firariler bu pasaportlar ile seyahat etmeleri durumunda “çalıntı pasaport” işlemi görecekler.