Dışişleri Bakanlığı'nda Türkiye'nin  Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskına ilişkin olarak koordinasyon toplantısı düzenlendi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Musul'daki gelişmelere ilişkin ortak açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu

Her Iraklıyla gönül bağımız var. Bugünkü toplantıda aldığımız en önemli kararlardan biri Irak’la olan işbirliğimizin kesintisiz devam edeceğidir. Bütün Iraklılara barış ve huzur temenni ediyorum. Irak’ta kaos varmış gibi yansıtılıyor. Irak'ın Türkiye'nin diğer komşularından farkı bir yana bir çok Türk çalışanı ve projeler var.

Tek tek güvenlik risklerini gözden geçirdik. Bu kriz döneminde krizin münhasır olarak nerelerde olduğu ve nerelere yayılabileceği yönünde bir tespit çalışması yaptık. Vilayet vilayet ele aldık.

Krizin nerelere yayılabileceğine dair tespit çalışması yaptık. Kriz bölgesinde olan gelişmeleri saat saat gözeteceğiz. 24 saat çalışan bir kriz masası oluşturuyoruz. Zaten vardı şimdi kapsamını genişletiyoruz. Diğer bakanlıklarımızdan da temsilciliklerin olduğu bir kriz masası oluşturuyoruz. Bu kriz merkezi hem sorulara cevap verecek hem de bir şekilde günlük resimler çekecek tabiri caizse.

Libya’da 25 bin vatandaşımızı 10 gün içinde tahliye etmiş bir hükümetten söz ediyoruz. Libya’nın aksine Irak’tan böyle bir tahliye hedeflemiyoruz. Irak’taki mevcudiyetimiz çok daha hareketli ve  ulaştırma ağırlıklı bir mevcudiyettir. Irak'tan toplu bir tahliye düşüncesi içinde değiliz. Altını özellikle çizmek isterim. İşbirliği projelerimiz devam edecek.

Şu anda mahsur kalan 31 şoförümüzle Konsolosluk Genel Müdürümüz her gün görüşüyor.

Çalışanlarımızın şirketlerimizin bulunduğu yerlerle ilgili tüm bilgiler kriz merkezinde toplanacak.
Irak'ta küçük ya da büyük bütün şirketlerimizin temas noktasını vermesini isteyeceğiz.

Günde iki defa bilgilendirilme yapılacak

Her gün saat 13.00'te ve 18.00'de, iki kere kriz merkezi koordinatörümüz, Bakan Yardımcımız Sayın Naci Koru tarafından bilgilendirme yapılacak. Olağanüstü bir durum olduğunda arada da bilgilendirme yapılacak

Geçmişte bu tür sınavlardan çok geçtik. Bu krizi başarıyla atlatacağımızdan eminim.

Ekonomi Bakanı Zeybekçi

Toplantıda bakanlıkla ilgili gerekli bilgiler verildi. Bir canın karşılığım paraya çevrilemez. Hassasiyet öncelikle şoförler ve konsolosluktakilerin güvenli bir şekilde alınması. Kuzey Irak, Almanya'dan sonra ikinci ihracat pazarımız. İhracatımızın yüzde 93'ünü Habur üzerinden yaptık.Son yaşanan tedirginlik döneminde dahi ihracatımız aratarak devam etti. Musul'da iş yapan iki firmamız var. Firmalarımızın risk altında ticari faaliyeti yok. Ülkemizin Kuzey Irak’la ticari ilişkileri devam ediyor. Firmalarla ilgili tüm bilgiler var, kriz merkezine verilecektir. Risk altında hiçbir vatandaşımız yoktur.

Enerji Bakanı Yıldız

Irak dost kardeş ve vazgeçilmez bir komşu. 25-26 milyar dolarlık 4 ayrı bölgede bu projeler devam etmektedir. Kuzey Irak'la yapılan sözleşmeler devam etmektedir.

Ulaştırma Bakanı Elvan

Irakta konsoloslukta çalışanların ve şoförlerin ailelerine kavuşmalarını temenni ediyorum. Irak Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı, bu ticaret de kara yolu üzerinden gerçekleşiyor.

Bakanlar gazetecilerin sorularını yanıtladı:

80 kişi gruplar halinde tahliye edilecek iddiası

Davutoğlu: Bu çok kritik bir süreç. O vatandaşımızla irtibat kurmadan net bir tavır takınmayız. Bütün oradaki vatandaşlarımızın sağ salim ülkemize gelmesi için çalışmalar sürüyor. Gece ve gündüz bu konuda birimlerimizin çalışmaları devam ediyor.

Uçak seferleri

Elvan: Bağdat büyükelçiliğimizle THY ve Bakanlığımız irtibat halindedir. Bir şirketimiz 160 elamanı için ilave sefer istemiştir. Temin edilecektir. Bunun dışında bakanlığımıza ilave talep ulaşmamıştır.

Operasyon gündemde mi?

Davutoğlu: Bizim için birinci öncelik vatandaşlarımızın sağ salim ülkemize gelmesi. Hayırlı bir gelişmeye zemin olduğu için başka bir alternatife gerek yok.

Şoförlerin bilgileri

Davutoğlu: Bazen kriz merkezine bizim riskli olduğunu düşündüğümüz yerlerin dışından da TIR şoförleriyle ilgili bilgiler gelebiliyor.

Obama'nın Irak açıklaması

Davutoğlu: Aslında Musul'da şartlar olağanüstü hal almaya başladı. 6-7 Haziran'dan itibaren bütün taraflarla görüşme yaptık. John Kerry ile de krizin başlarında telefon görüşmelerimiz oldu. Irak Dışişleri Bakanı ile her gün irtibat halindeyiz. Yakın bir işbirliği halindeyiz. Türkiye, Irak ve Suriye en uzak sınıra sahip ülkedir. ABD'nin yapabileceği katkılar malumdur. Sayın Biden ile bugün de Başbakanımızın bir görüşmesi oldu. En üst düzeyde temaslarımız sürüyor.