Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ndeki Genel Kurul'da 4 eski bakan ile ilgili yapılacak olanYüce Divan oylaması öncesi; 3 eski bakan Egemen BağışErdoğan Bayraktar ve Muammer Güler, kürsüye çıkmayarak yerlerinden kısa bir açıklama yaptı. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, ayrıca Zafer Çağlayan'ın annesinin vefatından dolayı Genel Kurul'a katılamayacağını ifade etti.
 
"TAKDİR YÜCE MECLİSİNDİR"
 
Kısa bir açıklama yapacağım diyerek yerinden söz isteyen İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, "Soruşturma Komisyonuna verdiğim sözlü ve yazılı savunmama ilave edecek başkaca bir husus bulunmamaktadır. Karar ve takdir yüce heyetinizdedir. Arz ediyor ve saygılar sunuyorum" dedi. Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış da kürsüye çıkmayarak yerinden yaptığı konuşmasında "Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak gerek Cumhuriyet Başsavcılığı gerek TBMM'nin Soruşturma Komisyonu gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararına saygı duyuyorum. Takdir yüce Meclis'indir" ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ise açıklama yapmayarak teşekkür ettiğini belirtti.
 
 MECLİS'TE NELER YAŞANDI?
 
TBMM Genel Kurulu saat 15.00'de TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde başladı.

Açılışın ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. 4 eski bakanla ilgili bugün yapılacak olan Yüce Divan oylaması nedeniyle Genel Kurul Salonuna MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de geldi. Uzun bir aradan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Genel Kurul'daki HDP sırasında yerini aldı. Bir süre burada oturan Demirtaş, ardından salondan dışarı çıktı.

'KONUŞMAK İSTİYORUM'

Meclis iç tüzüğü eski bakanlara konuşma ve savunma hakkı yapma hakkı veriyorken, bugüne kadar hiçbir bakan oylama öncesi konuşmamıştı. Genel Kurul’a ilk gelen Erdoğan Bayraktar oldu ve şunları söyledi:

“Konuşmak istiyorum, hâlâ da istiyorum. Ama yakın arkadaşlarım, dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. O yüzden konuşmayacağım. Arkadaşlar sizi sevdiğim için bunu açıklıyorum. Siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacım var.”

Bayraktar'ın neşesinin yerinde olduğu ve milletvekili arkadaşlarıyla gülerek sohbet ettiği görüldü.

GÜLER AJANDAYA NOT ALDI
 
Genel Kurul sırasında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, bir ajandaya not aldığı görüldü. Güler yazısında şu ifadeleri kullandı: "Sayın Başkan, Soruşturma Komisyonu’na verdiğim sözlü ve 41 sayfalık yazılı savunmama ilave edeceğim başkaca bir..." Genel Kurul çalışmalarında eski bakanlar ve haklarında Yüce Divan oylaması yapılacak olan Erdoğan Bayraktar ile Egemen Bağış’ta yerini aldı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Muş’ta cenaze töreninde olduğu için şuana kadar Genel Kurula gelmedi.
 
CHP RIZA SARRAF İSMİ TELAFFUZ EDİLMEYİNCE İTİRAZ ETTİ

 CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yerinden söz alarak Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu Raporu'nun sunuşunu okurken iddialarda adı geçen Rıza Sarraf'ın ismi yerine "kendisinden menfaat sağlanan kişi" ifadesini kullandığını belirterek, bu duruma itiraz etti.

 Sunumun eksik yapıldığını ileri süren Hamzaçebi, Sarraf'ın isminin açık olarak telaffuz edilmesini istedi.

 Hamzaçebi, Yüce Divan oylamasının üç ayrı renkteki pullarla gizli yapılacağını da hatırlatarak, kullanılmayan iki pulun oy kabinlerinde bırakılması konusunda gerekli önlemin alınmasını talep etti.

OYLAMA BAŞLADI


Dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesine ilişkin Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylama işlemine başlandı.

Meclis Genel Kurulu'nda 4 eski bakanla ilgili Meclis Başkanlığı'na sunulan 4 önerge okundu. İlk oylama eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yapılacak. Çağlayan Hakkında 53 önerge verildi. Önergelerin okunmasının ardından 4 ayrı oy verme işlemine başlanıldı.

İngiltere ziyareti dolayısıyla oylamaya katılamayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine vekaleten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan oy kullanacak. Bakanlar gelmeyen bakanlar adına oy kullanacak.

ÇAĞLAYAN'IN YÜCE DİVAN'A GÖNDERİLMESİ REDDEDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 244 kabul 264 red 7 çekimser oyla eski bakan Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesi reddedildi.