Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, dün Eskişehir'de yapılan basın turunda, pilot mevcutlarına ilişkin bilgileri paylaştı. Hazırlanan sunuya göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığında, emeklilik, istifa ve Türk Hava Yolları (THY) ile yapılan protokol kapsamında ayrılmaların ardından bin 280 pilot bulunuyor.
Komutanlığı bağlı birimlerden 2010'da 45 pilot emekli olurken, 40 pilot da istifa etti. Türk Hava Yolları ile yapılan protokol kapsamında ayrılanlarla söz konusu yıl ayrılan pilot sayısı 103 oldu.

 Ayrılan pilotların sayısı 2011'de 100'e düştü. Bunlardan 34'ü emekli olurken 40'ı istifasını verdi, 26'sı ise THY protokolü kapsamında görevinden ayrıldı.

 Pilotlardan 106'sı ise 2012'de Hava Kuvvetleri Komutanlığından ayrıldı. Ayrılanlardan 45'i emekli oldu, 45'i istifa etti. 16 pilot da THY protokolü kapsamında komutanlıktan ayrıldı.

 Hava Kuvvetleri Komutanlığından mecburi hizmet sürelerinde yapılan değişiklik nedeniyle en fazla pilotun ayrıldığı sene 2013 yılı oldu. 111 pilot istifa ederken, 34'ü emeklilik, 8'i THY protokolü olmak üzere 153 pilot görevi bıraktı.

 2014'te ise kuvvetten ayrılan pilot sayısı 101 oldu. Bunların 32'si emekli olurken 69'u istifa etti. Bu yıl ise şimdiye kadar 1 pilot istifa etti, 3 pilot emekli oldu.

 Bu kapsamda, 2010'dan bu yana 567 pilot Hava Kuvvetleri Komutanlığından ayrıldı. Bunlardan 306'sı istifa etti, 193'ü emekli oldu, 68'i ise THY ile yapılan protokol doğrultusunda görevini bıraktı.

 -Her sene 100 civarında pilot ayrılıyor

 Verilen bilgide, ayrılan pilot sayısının iddia edildiği gibi 8-9 bin olmadığı vurgulandı. Ayrılanların arasında emekliliği dolanlar yer alırken, kuvvette genellikle her sene ortalama 100 pilot görevi bırakıyor. Buna karşın, her sene 100-125 pilotun göklerle buluştuğu Hava Kuvvetleri Komutanlığında, ayrılandan fazla pilot yetiştiriliyor. Mecburi hizmetin düşürüldüğü 2013 yılında ayrılan pilotların büyük bölümünü öğretmen pilotlar oluşturdu.

 Bu nedenle bir süre 6 öğretmen pilotun iş yükünün 5 pilot öğretmen tarafından karşılandığı komutanlıkta, yapılan düzenlemelerin ardından bu yılın sonunda söz konusu açığın kapatılması öngörülüyor.

 - Ayrılanlara anket

 Komutanlık tarafından pilotların ayrılma nedenlerinin tespiti için anket çalışması yapıldı. Buna göre, ayrılıkların en önemli sebebini mecburi hizmet süresinde düzenleme oluşturdu.

 Sivil havacılıktaki pilotların maaşlarının daha yüksek olması, komutanlıktan ayrılmaların bir diğer nedenini oluştururken, pilot subaylar ailevi gerekçeleri de göstererek görevi bırakıyor. Mevcut sistemde 4-5 senede bir yaşanan tayin, atama gibi konular, pilotların ailevi nedenlerle sistemden ayrılmalarına neden oluyor.

 - "Yeterli miktar ve yetenekte pilotun sistem içinde"

 Öte yandan komutanlıktan, bu sene içinde pilot mevcudunun bin 300'ler seviyesine çıkmasının öngörüldüğü bildirildi. Hava kuvvetlerinin harekat etkinliğini muhafaza edecek yeterli miktar ve yetenekte pilotun sistem içinde görevlerini yapmaya devam ettiği vurgulandı.

 -Maaş Yükümlülük Örnekleri

 Diğer ülkelerin askeri ve sivil pilotlarının aldığı maaş, yükümlülük ve emeklilik süreleri hakkında da farklılıklar bulunuyor.