Türkiye dün Cumhuriyet tarihinin en kanlı, en kalleş terör saldırısını yaşadı. Başkent Ankara’da barış mitingi için toplanan kalabalığın içinde iki canlı bomba art arda kendini patlattı. 95 kişi hayatını kaybederken, 245 kişi yaralandı.

BİRİ KADIN İDDİASI

İddialara göre, Ankara Numune Hastanesi’ne cesetleri getirilen ve kimlikleri henüz tespit edilemeyen saldırganlardan birinin kadın olduğu tespit edildi. Canlı bomba olan kadının garın içindeki tuvalete girdiği, içeride bir süre beklediği ve çıktıktan sonra kalabalığa doğru hızlı adımlarla ilerleyerek saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

KAÇIŞ YOLUNA TUZAK

Güvenlik uzmanlarının yaptığı ilk değerlendirmeye göre olayda iki canlı bomba kullanıldı. İlk bomba havuzun kenarında patladı. Kalabalığın içindeki canlı bomba fünyesini çektikten sonra panik başladı ve insanlar koşturmaya başladı. İlk patlamadan 3 saniye sonra ise ikinci canlı bomba faaliyete geçti. İlk patlamanın etkisiyle koşmaya başlayanların kaçış noktasında meydana gelen ikinci patlamayla da en fazla insan kaybı hedeflendi.

1 EKİM'DE Mİ PLANLANDI?

Güvenlik uzmanları bu tür eylemin uzun planlama ile gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor. Yapılan ilk değerlendirmede, miting için Ankara Valiliği’nden alınan izin tarihine dikkat çekilirken planlamanın 1 Ekim tarihinde başladığı tahmin ediliyor. Buluşma yeri olan ve üst aramasının yapılmadığı alan saptandıktan sonra keşif çalışması yapıldığına değinen uzmanlar, en az 1 Ekim tarihine gidilerek bölgedeki MOBESE kameralarının eylem için keşif yapanların tespiti için inceleneceğini söylüyor.

MİT'E 3 KM UZAKLIKTA...
 
Uzmanlar olayın faili olarak IŞİD üzerinde yoğunlaşırken eylemin Suruç’taki eylemin ikiz kardeşi olduğunu vurguluyorlar. Ancak Ankara eyleminde hata yapılmaması için iki canlı bombanın kullanıldığı belirtiliyor. Güvenlik koridorlarında bombaların başkent Ankara’da patlatılması, olay yerinin TBMM’ye 4 kilometre, MİT’e ise 3 kilometre uzaklıkta bulunması bir meydan okuma olarak değerlendiriliyor.

BİLYELERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ TNT

Ankara Valisi Kılıçlar ile Ankara Emniyet Müdürü Kartal, olay yerinde incelemelerde bulundu. Patlamaya iki canlı bomba üzerindeki metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcılarının infilakının neden olduğu tespit edildi. Ölenler arasında iki canlı bombaya ait ceset kalıntıları olduğu, kimliklerinin tespitine ilişkin çalışmaların devam ettiği öğrenildi.