Peygamberler diyarı Şanlıurfa şimdiye kadar çok sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptı. Son dalgada ise 140 binKobanili 3 gün içerisinde sınırdan geçiş yaptı. Sınırdan geçişler çok yoğun olmasa da halen sürüyordu. Canını kurtaran ve beraberinde üç beş eşyasını alan Kobanililer Türkiye sınırından geçiş yapıyor. Sınırda Türk askeri ve polisi çok önemli bir görevi yerine getiriyor, çoluk, çocuk, genç yaşlı herkese elini uzatıyor. Sınırdan ilk girişte asker ve polis gelenleri ve çantalarını aramadan geçiriyor. Daha sonra ise ailenin erkekleri AFAD tırında kayıt yaptırıyor. Kaydın ardından Urfa'da akrabası olanlar onların yanına akrabası olmayanlar da kurulan çadır kente gönderiliyor. 
Sınırda ilk göze çarpan toprak zeminde oturan kadın ve çocuklar. Konuştuğumuz Kobanililer birkaç litre su ile yola çıktıklarını, yolda kum fırtınasına yakalandıklarını anlatıyor.
HALİME TEYZENİN GÖZÜ YAŞLI
Yaşlı ve çocukların yavaş yürümesi sebebiyle 3 günlük yürüyüşten sonra Türkiye'ye vardıklarını söyleyen 80 yaşındaki Halime Teyze bugününü hayatının en kötü günü olarak anlatıyor. Daha 20'sine varmadan Kobani'ye gelin gittiğini yarım Türkçesi ile dile getiren Halime Teyze, IŞİD zulmünden nasıl kaçtığını gözleri dolarak anlatıyor. Kobanililerin yanlarında gıda olarak tek getirebildikleri ise bozulmadığı için turşu ve salça olmuş. Canını zor kurtaran bu insanlar beraberinde yataklarını ve halılarını da getirmeye çalışmış. Sınırdan ilk geçişte mültecilere yapılan ilk ikram ise su ve bisküvi. Bölgede yaşananlar yetmiyormuş gibi bir de PKK tehdidi kol geziyor. PKK Suruçluları Kobani'de savaşmaya zorluyor. Suruçlular da tehdide karşı dükkânlarını kapatmak zorunda kalıyor.
 



ÖNCE KARINLARI DOYURULUYOR

3 günlük zorlu yolculuğun ardından Şanlıurfa'ya ulaşan misafirlerin önce karınları doyuruluyor. Hiçbir şeyden habersiz onca yolu aşan çocuklar, kendilerine verilen balonlarla oyalanıyor. Urfa'da akrabası olanlar onların yanına, akrabası olmayanlar da çadır kente gönderiliyor.

 

 

Umut yolculuğuna çıkanlar beraberinde zaruri eşyalarını, özellikle yatak ve halılarını getiriyor.