'Bölücü faaliyetlerde bulunma' suçlamasıyla 21 yaşında tutuklanan ve 22 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak'ın AİHM kararıyla yeniden yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, Çomak hakkında verilen eski hükmün onaylanmasını istedi.

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde 1994 yılında okurken 21 yaşında 'Örgüt adına orman yakma' ve 'Bölücü faaliyette bulunma' iddiasıyla tutuklanan ve 22 yıldır cezaevinde bulunan İlhan Çomak'ın yeniden yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamanın 5'inci duruşmasında sanık İlhan Çomak ile avukatları hazır bulundu.

Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan savcı Sait Kunt, Çomak'ın İstanbul 1. No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılandığını hatırlatarak, Çomak'ın PKK terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına hareket ederek devlet güçleriyle silahlı çatışmaya girmek, Suveren Köyü Jandarma Karakolu ile güvenlik güçlerini taşıyan trene silahlı saldırıda bulunmak, İstanbul'da kereste depolarına ve bir bankaya molotof kokteyli atılması eylemlerinde bulunmak suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ifade etti.

Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin verdiği kararın Yargıtay tarafından onanarak kesinleştiği anlatılan mütalaada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararı sonucu Çomak'ın yeniden yargılanmasına karar verildiği belirtildi.

Mütalaada, AİHM'in verdiği kararın mahkeme heyetinin yapısı ile ilgili olduğuna dikkat çekilerek, "Karara dayanak teşkil eden delillerin hukuki olmadığı ile ilgili herhangi bir tespitin bulunmadığı, İlhan Çomak ve müdafilerinin de hazırlık aşamasında tüm delillerin zorla elde edilen ve hukuki dayanaktan yoksun deliller olduğuna ilişkin savunmaların soyut ve hukuki olmadığı" ifadeleri kullanıldı. Savcı, Çomak hakkında verilen ve kesinleşen kararın onaylanmasını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığa esasa ilişkin savunmasını hazırlaması için süre vererek duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından Çomak'ın yakınları, sanatçı Ferhat Tunç, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve HDP Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman adliye önündeki alanda basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan sanatçı Ferhat Tunç, kararı eleştirerek, Çomak'ın haksız yere 22 yıldır tutuklu olduğunu ileri sürdü. Bir süre slogan atan grup daha sonra olaysız dağıldı.