30 Ağustos 2014 akşamı PKK’nın gençlik kolu (YDG-H)  Twitter hesabından İstanbul’un Başakşehir İlçesi’ne bağlı Şahintepe Mahalllesi’nde IŞİD üyelerine yönelik saldırı gerçekleştirdiklerini ve bir kişiyi öldürdüklerini duyurdu. Haber PKK’ya yakın yayın organlarında da aynı şekilde yer aldı. Öldürülen Hikmet Ayyıldız'la aynı araçta bulunan Nihat Çise ve Sadık Kaya adlı gençler de yaralandı. Bu olaydan 20 gün sonra, 19 Eylül günü öğleden sonra yine Şahintepe Mahallesi’nde bir cinayet daha işlendi. Bu kez, Şahintepe’deki Malatyalılar Derneği eski başkanı Sıddık Karaboğa öldürüldü. Cinayetin faili olarak "IŞİD’li olduğu" iddiasıyla öldürülen Hikmet Ayyıldız’ın amcası ve oğlu tutuklandı.

Siyasi mi? Kan davası mı?

20 gün önce siyasi saiklerle işlendiği düşünülen cinayet, ikinci cinayetin ardından mahallede"namus meselesi" kaynaklı bir kan davası cinayeti algısına yol açtı. Her ikisi de Malatyalı olan Ayyıldız ve Karaboğa aileleri arasında kökeni Malatya’ya dayanan, mahallelinin “namus meselesi” olarak tanımladığı bir husumet vardı. Art arda gelen bu iki cinayet, saldırılar siyasi mi, namus davası mı? tartışmasını mahallelinin kucağına bıraktı. Polis, şimdi bu cinayetlerin sırrını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Ayyıldız Ailesi işyerlerini kilitleyip mahalleyi terk etmiş. Karaboğa ailesi ise konu hakkında konuşmak istemiyor. Mahallelinin bir kısmı, "Ayyıldız ailesi, kendi istihbaratıyla ilk cinayeti işleyenin Karaboğa ailesinden biri olduğuna inandı ve intikam aldı" görüşünde. Mahallede yaşayan PKK’ya yakın kesimlere göre ise, "Hikmet Ayyıldız’ın IŞİD’çi olduğu kesinleştirildi ve ondan sonra vuruldu, Ayyıldız ailesi IŞİD’çi damgası yememek için bilerek 'namus meselesi, kan davası' süsü vermek istiyor." İkinci cinayette öldürülen Sıddık Karaboğa'nın, Karaboğa ailesinin en ileri gelen ismi olması olayı kan davası olarak niteleyenlerin dayanağı. Bu iddiayı savunanlara göre, “kan davası olaylarında karşı tarafın en değerli kişisi öldürülür” teorisi işletildi.

''Herkese ekmek var''

İstanbul, Başakşehir’e bağlı ve kentin batı ucundaki Şahintepe Mahallesi hayli farklı bir profile sahip. Mahalle sakinlerinin tamamı göç nedeniyle İstanbul’a gelmiş. Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu mahallede Karadenizliler de ciddi sayıda bir kesimi oluşturuyor. Bunlara ek olarak 1000 haneye yaklaşan Caferi bir kitle de var. Mahalledeki İŞİD'çi varlığı iddiaları üzerine Caferiler camilerinin etrafını güvenlik kameraları ile donatmış. 

Mahallenin duvarlarında sık sık PKK’nın gençlik örgütü yapılanmasına ait yazılara rastlanıyor. İsmini vermek istemeyen bir mahalle sakinine göre, Şahintepe mahallesinde “herkese ekmek var.” "Herkes" diye bahsettiği, her türlü radikal örgüt. Bunları sayarken en başa PKK’nın ve IŞİD’in adını koyuyor. Mahalle sakini, “PKK’ya da IŞİD’e de buradan giden var” diyor. Aslında Şahintepe Mahallesi'nin ismi 2008 yılında da gündeme gelmişti. İstanbul ABD Konsolosluğu'na saldıran ve El Kaide'li oldukları belirtilen ve saldırıda ölen Erkan Kargın, Raif Topçıl ve Bülent Çınar da yine Şahintepe Mahallesi sakiniydi.

Şahintepe Mahallesi'nin duvarlarında PKK'nın gençlik örgütü YDG-H'nin yazılarını görmek mümkün
[Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera Türk]

Mahalledeki IŞİD varlığının göstergesi olarak bir dernek adres gösteriliyor. Bu derneğin kapısında 2 ay öncesine kadar IŞİD bayrağı yer alıyordu. Şu anda kapıdaki bayrak kaldırılmış ve derneğin kapısı uzun süredir de kilitli. Dernek yetkililerine ulaşmak mümkün olmadı. Yine bir mahalle sakinine göre mahallede 30’un üzerinde “Dergah” adı verilen yer var. Şahintepe Mahallesi’nde Türkiye’deki tüm İslami akımların neredeyse bir “Dergah”ı var. İsmini vermek istemeyen bazı mahalle sakinleri, Ağustos’ta "IŞİD’çi olduğu" iddiasıyla öldürülen Hikmet Ayyıldız'ın, kapısında IŞİD bayrağı olan derneğe sık sık gittiğini söylüyor. Olaydan bir hafta sonra Zaman Gazetesi’ne konuşan ağabey Nihat Ayyıldız, kardeşinin IŞİD’çi olmadığını Güneşli’deki İmam Buhari Vakfı’na gittiğini söyledi. Ağabey Ayyıldız kardeşi için, “Sokaktaki balicileri toplar, camiye götürüp onlara kuran öğretirdi” dedi.

"IŞİD'ci olduğu iddia edilen derneğin kapısında 2 ay öncesine kadar IŞİD bayrağı yer alıyordu.

Derneğin kapısında artık IŞİD bayrağı yok. [Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera Türk]

 

Abdülhalim Kaya BDP üyesi olduğunu oğlunun IŞİD'çi olmadığını söylüyor.
[Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera Türk]

Hikmet Ayyıldız’ın öldürüldüğü saldırıda yaralanan Sadık Kaya felç olma riski altında hastanede yatıyor. Kaya’nın babası Abdülhalim Kaya da oğlunun IŞİD ile alakası olmadığını söylüyor. Halen BDP üyesi olduğunu söyleyen Diyarbakırlı Abdülhalim Kaya 20 yıl önce partiye üye olduğunu, mücadele ettiğini belirtiyor. Oğlunun IŞİD üyesi olması halinde asla yanına bile yaklaştırmayacağını söylüyor. Oğlunun bir “Dergah”a  gittiğini ama bunun Bediüzzaman’cıların dergahı olduğunu belirtiyor. Abdülhalim Kaya oğluyla aynı arabada öldürülen Hikmet Ayyıldız’ı ise tanımadığını ona kefil olamayacağını söylüyor. Oğlunun yaralandığı olayın ardından mahallede tüm komşuları ve hemşehrileri Abdülhalim Kaya ile selamı sabahı kesmiş. Polis, Baba Kaya’ya, olayı yüzde 90 çözecekleri sözünü vermiş. Kaya gibi Şahintepe Mahallesi sakinleri de ''1 mahalle 2 cinayet'' olayının sonucunu merakla bekliyor.