CHP Zonguldak Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, taş kömürü ve demir-çelikteki üretim alanlarıyla yıllardır göç alan Zonguldak'ın, son yıllarda dışarıya göç vermesinin nedenlerinin araştırılması için TBMM'ye önerge verdi.
Haberal ve Köktürk'ün imzalarıyla TBMM'ye sunulan araştırma önergesinde, taşkömürünün bulunmasıyla hızla büyemeye ve göç almaya başlayan Zonguldak'ın, Cumhuriyetin kurulmasından sonra da Çatalağzı Termik Santrali, demir-çelik fabrikaları ve diğer üretim alanlarıyla ülke ağır sanayisinin en önemli kentlerinden biri haline geldiği belirtildi. Önergede, başta Doğu Karadeniz illeri olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafından göç alan kentte, 1980'li yıllardan sonra neo liberal politikalar ile birlikte yerli üretime sırt dönülmesi, ithalata yönelik politikalara öncelik verilmesinin etkisiyle Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) yara aldığı vurgulandı.
VERGİDE 17'İNCİ, KAMU YATIRIMINDA 57'NCİ
Ak Parti iktidarı ile birlikte Zonguldak'ın tamamen gözden çıkarıldığını ifade eden Haberal ve Köktürk, önergede şöyle dedi:
"TTK'da 2002'de 16 binlerde olan çalışan sayısı 10 binler seviyesine, 2.2 milyon ton olan yıllık üretim 1.5 milyon ton düzeyine gerilemiş, Zonguldak'taki pek çok il müdürlüğü ve genel müdürlük ya kapanmış, ya da il dışına taşınmıştır. Zonguldak teşvik uygulamalarında üvey evlat muamelesi görmüş, genel bütçeden hak ettiği payı alamamıştır. Ülke genelindeki vergi ödeme sıralamasında Zonguldak, en çok vergi ödeyen illerin başında gelmesine karşın en az kamu yatırımı alan illerin de başında gelmektedir. Zonguldak, en çok vergi tahsilatı yapılan iller sıralamasında 2013 yılı Ocak-Mart dönemi itibariyle 727 milyon TL ile 19'uncı sıradadır. Buna karşılık 2013 itibariyle, 133 milyon 600 bin TL'lik kamu yatırımı ile 57'nci sırada. Bu gelişmelere paralel olarak kapanan esnaf sayısı büyük rakamlara ulaşmıştır."
NÜFUSTA SON 3 YILDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ
Haberal ve Köktürk, bu olumsuz gelişmeler sonucu yıllardır Türkiye'nin dört bir tarafından göç alan Zonguldak'ın dışarıya göç veren iller arasına girdiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"2010'da 619 bin 703 olan Zonguldak nüfusu 2011'de 612 bin 406, 2012'de 606 bin 527, 2013'te de 602 bin 127'ye düşmüştür. Bu rakamlar Zonguldak'ın son 3-4 yılda her yıl 6-7 bin göç verdiğini göstermektedir. Son yıllardaki göç rakamları oldukça ürkütücüdür. Uzun yıllar ülke ağır sanayisini omuzlarında taşıyan, Türkiye'nin dört bir tarafından işini, aşını kazanmak için gelen yurttaşlarımıza kucak açan Zonguldak, böyle bir göç tablosunu hak etmemektedir. Bu nedenlerle Zonguldak'tan dışarıya göçün nedenlerinin araştırılarak ortaya konulması ve göçün önlenmesi konusunda alınacak tedbirlerin saptanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."