ZONGULDAK'ta hastane ve belediyelerde çalışan taşeron işçilere, 'Taşeron işçinin yasal hakları ve muvazaa kararları' konusunda eğitim verildi.
Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu (TİDEF) Zonguldak İl Başkanlığı'nca Genel Maden İşçileri Sendikası Salonu'nda düzenlenen toplantıya yaklaşık 50 taşeron işçisi katıldı. TİDEF Genel Başkanı Salih Örs, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 2'nci maddesine göre, asıl işverenin ancak işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde taşeron işçi çalıştırabildiğini söyledi. Örs, Türkiye'de iddia edildiği gibi 600 bin değil, 3 milyon taşeron işçisinin bulunduğunu belirtti. Taşeron işçilere haklarını öğretmek amacıyla Türkiye genelinde bu tür bilgilendirme toplantıları yaptıklarını belirten Örs, şöyle konuştu:
"Türkiye'de taşeron işçisinin sendikalarla birleşmesi mümkün gözükmüyor. Bu işin artık mitinglerle sokaklarda değil, yargıda biteceği çok açık. Biz iş güvencesi istiyoruz. Tek hedefimiz bu arkadaşların iş güvencesini sağlamak, başka hiçbir amacımız yok. Bizim ne kavgayla, ne gürültüyle, ne siyasetle alakamız yok. Taşeron işçimize sadece iş güvencesi verilsin biz başka birşey istemiyoruz. Bizim amacımız ayda 10 bin lira kazanmak değil, 4-5 yıl sözleşmeli olmak değil, iş güvencesini versinler, geçinebilecek paramızı versinler, yeter."
Ankara Barosu avukatlarından Necla Yıldırım Öcal ise hukuki yollardan haklarını alabilmek için yargıya nasıl başvuracakları konusunda taşeron işçilere bilgi verdi.