KÖMÜR KONGRESİNDE SOMA OTURUMU
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, yapılan oturumda Soma’daki maden faciası hakkında bilgi verdi. Torun, Soma maden faciasında aralarında 5 maden mühendisinin de bulunduğu 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Yaklaşık 3 bine yakın işçinin sigortalı çalıştığının tespit edildiği Soma’da olayın meydana geldiği gün ocakta 787 kişinin tertip edildiğini belirten Torun, “Bunlardan 122’si yaralı olarak kurtarılmıştır. Facianın yaşandığı ocakta tespitlerimiz var. Mühendisi işverenin insafına bırakan yanlış politikalardan kaynaklandığını tespit ettik. Bu facia dünya madencilik tarihine girecek bir maden faciasıdır” dedi.
SOMA’DA ÖLEN İŞÇİLER İÇİN YÜRÜDÜLER
Oturumun ardından Kömür kongresine katılan davetliler, Soma’da ölen maden işçileri için yürüyüş yapmak üzere otel önünde toplandı. Yaklaşık 100 kişi, ‘Soma faciasını unutturmayacağız’ ve ‘Yastayız’ yazılı siyah renkli pankartlarla Milli Egemenlik Caddesi’ni takiben kent merkezine yürümeye başladı. Yaklaşık yarım saat süren yürüyüş Madenci Anıtı’nda sona erdi.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, 301 kişinin öldüğü ocakta ilk bilirkişi incelemesinin tamamlanmadığını ve kazanın nedenlerinin henüz netlik kazanmadığını söyledi. Yüksel, “Kamuoyu gibi, biz de bilirkişi raporunu sabırsızlıkla bekliyor ve objektifliği konusundaki umudumuzu sürdürüyoruz. Ayrıca, daha önce de defalarca ifade ettiğimiz gibi, bir daha benzer kazaların yaşanmaması için getirdiğimiz önerileri tekrarlıyoruz” dedi. Basın açıklamasının ardından kalabalık dağıldı.

DS,CT (EE/RT) (FOTOĞRAFLI)