ZONGULDAK'taki Bülent Ecevit Üniversitesi'nde, 'Taşkömürünün alternatif kullanımı' konulu çalıştay düzenlendi. İlginin az olduğu çalıştayda konuşan Prof.Dr. Orhan Kural, Soma'daki facianın ardından söylediği sözlerin yanlış anlaşıldığını belirterek, "Çok kötü günler geçirdim" dedi. Prof. Dr. Kural, CHP ve MHP tarafından ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıdığını, 15 yıl önce iki oğluna matematik dersi verdiğini söyledi.
BEÜ Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce üniversitenin merkez kampüsündeki Tahir Karauğuz Salonu'nda yapılan çalıştayda İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Maden Enerji Sanayicileri İşadamları Derneği Başkanı Ümit Velioğlu ve BEÜ Devrek Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sefa Kocabaş sunum yaptı. 150 kişilik salondaki çalıştaya katılımın az olması dikkat çekti. Sadece 17 kişinin izlediği çalıştayda konuşan Prof. Dr. Kural, kömürün en önemli enerji kaynağı olduğunu ve Türkiye'nin kömürü kullanmak zorunda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kural, şöyle dedi:
"Türkiye en büyük parayı enerjiye ödüyor. Şu anda bütçede açık vermemizin en büyük nedeni dışarıya ödediğimiz enerji miktarları. Enerjimizin yüzde 72’si ithalat. Başta doğalgaz ve petrol olmak üzere dışarıdan satın alıyoruz. Böyle olduğu sürece hiçbir zaman iki yakamız bir araya gelmeyecek. Bu yüzden kömürü doğru kullanmak zorundayız."
Soma'daki facianın ardından katıldığı bir televizyon programında karbonmonoksit zehirlenmesiyle ilgili söylediği "Tatlı ölüm" ifadesinin yanlış anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Kural, "Ben karbonmonoksitin tatsız, renksiz, kokusuz bir gaz olduğunu anlatarak, 'Hiçbir şey hissetmezsiniz. Uyur gibi acı çekmeden ölürsünüz' dedim. Çok kötü günler geçirdim. En sonunda sinir krizi geçirerek hastaneye kaldırıldım. Kapımı kırdılar, okulumu bastılar. Korumayla gezmek zorunda kaldım. Herhalde 3 adam öldürseydim bu kadar üzerime gelmezlerdi. Bunun arkasında kim var bilemiyorum ama olayı tamamen sarptırdılar. Hala kendimi toparlayamadım" diye konuştu.
Prof. Dr. Kural, CHP ve MHP tarafından ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıdığını, 15 yıl önce iki oğluna matematik dersi verdiğini söyledi. Prof. Dr. Kural, şöyle konuştu:
"Ekmeleddin beyi tanıyorum. İki oğluna uzun süre matematik dersi verdim. Değerli bir insan, bir bilim adamı. Yıllarca evine girdim çıktım. Eşi Füsun hanımın hayvanları çok sevdiğini biliyorum. Hep çizgisini korumuş bir insan. Belki kamuoyunda pek tanınan bir insan değil, ama bilim dünyasında, İslam dünyasında tanınıyor. Arapçası çok iyi. Kendini kabul ettirmiş bir insan. Hangisi memleket için daha hayırlı olacaksa onun olmasını dilerim. Kim güzel bir iş yaparsa ondan yanayım."

FOTOĞRAFLI