263 MADENCİ İÇİN ÇELENK
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında ölen 263 maden işçisi için Maden Şehitleri Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve maden işçileri katıldı. Aınat çelenk konulması ardından konuşan Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 3'üncü sırada yer aldığını söyledi. Kaymakçı, şöyle konuştu:
"Dünyada her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi, iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Her yıl 270 milyon iş kazası meydana gelmekte ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır. Her yıl çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde zehirli maddelerden dolayı 651 bin işçi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise ortalama her gün 176 iş kazası olmakta ve 3 işçi hayatını kaybetmekte ve 5 işçisi yaşadığı kaza sonucu iş göremez raporu almaktadır. Bu nedenle ülkemiz iş kazalarında Avrupa’da ve dünyada ilk sıralardadır."
İş kazalarının yüksek olmasını uygulanmakta olan ekonomik politikalar ve yasal düzenlemelere bağlayan Kaymakçı, "İş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması, özelleşme ve sendikalaşma ile taşeronlaşmanın yaygınlaşması, yasal düzenlemelerdeki yanlışlıklar, iş cinayetlerinin nedenleri sayılmaktadır" dedi.

GG(EE/SS) (FOTOĞRAFLI)