ZONGULDAK'ta, kentin coğrafi yapısı nedeniyle araçla girilemeyen bölgelerin çöplerini toplayan belediye bünyesindeki 10 katırın çalışma koşulları iyileştirildi. Katırlardan 2'si yaşlı oldukları gerekçesiyle görevden çekildi. Semerleri, nal ve taşıma küfeleri yenilenen diğer katırların sağlık kontrolleri de düzenli yapılmaya başlandı.
Zonguldak Hayvan Hakları Derneği'nin, Zonguldak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne müracaatı sonucu, Terakki, Mithatpaşa, 467 Evler, Tepebaşı, Yağcılar, Gürcütepesi, Ontemmuz, Birlik, Karaelmas ve Meşrutiyet Mahallelerinde araçla girilemeyen cadde ve sokaklardaki çöpleri ana arterlerdeki çöp konteynerlerine taşıyan katırların çalışma şartları iyileştirildi. 4 ay süren görüşmeler sonunda belediye bünyesindeki 10 katırdan yaşlı olan 2'si görevden çekildi. Yerlerine 2 katır alındı. Semerleri, nalları ve taşıma küfeleri yenilenen katırların sağlık kontrolleri de düzenli olarak yapılmaya başlandı. 
Hayvan Hakları Derneği Başkanı Evren Türeci Sezgin, katırların beslenmeleri için saman, kepek ve arpa alımının da toplu şekilde alınmasının sağlandığını söyledi. Sezgin, katırların şartlarının iyileştirilmesini sağlayan Belediye Temizlik İşleri Müdürü Zekai Cangöz'e teşekkür etti. İnsanlara ait çöplerin biçare hayvanlar tarafından taşınmasına gönüllerinin razı olmadığını belirten Sezgin, şöyle konuştu:
"Zonguldak'ın coğrafi konumu nedeniyle katırlar ile çöp taşınması daha ne kadar devam edecek bilemiyoruz. Ancak yeni ve adaletli bir sistem geliştirilene kadar durup bekleyemedik. Bu nedenle katırların şartlarını imkanlar dahilinde değiştirmeyi büyük bir ilk adım kabul ettik. Kaderi insanoğlunun yükünü, çöpünü taşımak olan ve sözlükte bile 'yük hayvanı' olarak geçen, kaderi bizlerin ellerinde olan hayvanlar için gücümüzün yettiğince mücadelemiz devam edecektir. Biz bu mücadeleyi veriyor olmaktan utanıyor, çöp taşıma uygulamasına yeni bir çözüm bulunmasını istiyoruz."