Durmuş SEVİNDİK- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93'üncü yılı törenle kutlanırken kömürü bulan Uzunmehmet için de anma töreni yapıldı.
Kentin düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Ergün Özgür, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yöneticileri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şubesi üyeleri, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Vali Ali Kaban'ın il dışında olması nedeniyle yer almadığı törene Vali Yardımcılarından da katılan olmadı.
Törende öğrenciler şiir okudu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajlarının okunmasının ardından Belediye Başkanı Muharrem Akdemir anıta çelenk koydu. Başkan Akdemir, Zonguldak'ın 93 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde Fransız işgalinden kurtulduğunu  söyledi. Akdemir, şehrin gelişmesinde pay sahibi olanların başında 8 Kasım 1829'da taş kömürünü bulan Uzunmehmet'in geldiğini de kaydetti.
UZUN MEHMET ANITI'NDA TÖREN
Daha sonra, 185 yıl önce kömürü bulan Uzunmehmet için Uzunmehmet Anıtı'nda tören düzenlendi. TTK, GMİS ile Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı'nca Uzunmehmet Anıtı'na çelenklerin konulmasından sonra konuşan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Uzunmehmet'in 8 Kasım 1829'da Ereğli'nin Köseağzı Köyü'nün Neyren Deresi yatağında taş kömürünü bulduğunu söyledi. Karaelmasın hem ülkenin hem de bölgenin kaderini etkilediğini vurgulayan İnan, şöyle konuştu:
"Ülkenin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzası yıllarca önemli bir lokomotif görevi üstlenmiştir. Zonguldak havzasındaki taş kömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynağı ve ülkenin sanayileşmesinde çok önemli rolü olan demir-çelik üretiminin de temel girdisi olmuştur."
Tören, konuşmaların ardından sona erdi.

FOTOĞRAFLI