Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 4'üncü Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'nin ikinci günü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında gerçekleştirildi. Liderlerin aile fotoğrafı çekimi ile başlayan ikinci günde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmeyi sağlamak olarak açıkladı.
Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 4'üncü Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'nin ikinci günü Bodrum Hilton Residence&SPA Otel'de devam etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve konuk olarak katılan Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ile ülkelerin ilgili bakan ve temsilcileri hazır bulundu. Zirvenin ikinci günü liderlerin aile fotoğrafı çekimi ile başladı.
CUMHURBAŞKANI GÜL, HEDEF İLİŞKİLERİ PERÇİNLEMEK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gül, "Birçok konuda benzerlik taşıyan ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Bu amaçla, her fırsatta resmi ziyaretleri gerçekleştiriyorum. Aramızdaki dostluk ve kardeşlik bağları bu kadar sıkı ve yakın olunca işbirliğini sadece ikili ilişkiler çerçevesinde tutamayız. Nitekim 29 Mart'ta yaptığımız zirvede karşılıklı ekonomik ve sosyal, kültürel etkinlikleri arttırma bağlamında ivmeyi arttırmak amacıyla Türk konseyini kurmaya, bu amaçla karar verdik. Türk konseyini birlikten kuvvet doğar şiarından hareketle, konseyi kurumsal bir çerçeve kazandırmak amacı ile kurduk. Bildiğiniz üzere dokumacılıkta birbirine eklenen düğümler, diğerlerinden güç alarak daha dayanıklı bir eser ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Biz de Türk konseyi ile birbirimizden alacağımız kuvvet ile iş birliğimizi bir kat daha perçinlemeyi hedefledik. Maksadımız diğer bölgesel işbirliği mekanizmalarını destekleyecek şekilde, bölgesel ortaklık ruhunu perçinlemek ve yeni sinerji oluşturmaktır. Paylaştığımız ortak coğrafyadaki imkanlardan layığı ile istifade etmek ve karşı karşıya olduğumuz risklerle mücadele etmek için, buna ihtiyacımız vardır. Böylece halklarımızın refahına ve bölgemizin istikrarına, daha fazla katkı yapabileceğimize, dayanışma ve ortaklığımızı pekiştireceğimize inanıyoruz" dedi.
ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Kesintisiz bir şekilde 2009 yılından beri bir araya geldiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bunda önemli ölçüde başarılı olduğumuzu ifade ediyorum. Nitekim 2009'dan bu yana her yıl kesintisiz, konsey çatısı altında zirve toplantısında bir araya geliyoruz. Ayrıca çalışmalarımızın düzenli takibi için İstanbul'da yerleşik sekretarya, her geçen gün güçlendiriyoruz. Çok taraflı işbirliğimizi pekiştirecek mekanizmalar bunları da tespit ediyoruz. Örneğin Astana'da Türk akademisi kuruldu. Türk Kültür ve Mirası Vakfı da yakında Bakü'de faaliyete geçektir. Bu iki kurumu önemsiyorum. Zira bunlar geleceğimizin teminatı gençlerimizin geçmişte ve ortak değerlerimizle bağlarımızı etkileşimi daha da güçlendirecektir, milli şuurumuzun gelişmesine vesile olacaktır" dedi.
TARİHİ İPEK YOLU İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEK
Zirvenin temasını turizm olarak belirlediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Turizm tarihi ipek yolu üzerindeki ülkelerimiz arasında, hem iktisadi, hem de insani boyutu olan bir alandır. Turizm, ticari yönün ötesinde insanlarımın birbirlerine daha yakından tanımaları ve müşterek noktaları bir kez daha keşfetmesini amaçlamaktadır. Bu sayede ülkelerimiz arasında kurulacak beşeri köprüler, bir yandan gönül bağlarımızı pekiştirmekte diğer yandan da ortaklıkların önünü açmaktadır. Bugünkü görüşmede haklarımız yararına olacak tüm bu konuları ele alacağız. Ayrıca ülkelerimizi ilgilendiren güncel ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağız" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşması sonrası basın toplantısı basına kapalı devam etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün saat 17.30'da Muğla Valiliği'ni ziyaret edeceği, Valisi Mustafa Hakan Güvençer tarafından kendisine brifing sunumu yapılacağı belirtildi.

YA(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)