Mustafa TURAPOĞLU/ TOKAT,()-TOKAT'ın Zile ilçesinde 45 gündür bazı mahallelere su verilememesine vatandaşlar tepki gösterdi. Belediye önüne su bidonları ile gelen vatandaşlar, sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Belediye Başkanı Ak Partili Lütfi Vidinel, "En temel ihtiyaç olan su sıkıntısı hepimizi üzmekte. Su sorunumuzu tamamen çözme azmi ve kararlılığı içinde çalışıyoruz" dedi.
Zile ilçesinde yağışların yetersizliği sebebiyle ilçenin su ihtiyaçlarını karşılayan gözelerdeki su oranı azaldı. Yaşanan bu azalmadan dolayı ilçenin su ihtiyacını karşılayan 12 su kuyusundan 10'u tamamen kurudu. Bu sıkıntıdan dolayı ilçenin büyük bir bölümüne su verilemedi. Bunun üzerine belediye ekipleri, Korucuk köyünde 2 yeni sondaj çalışması yaptı. Burada elde edilen su, döşenen borularla kent merkezindeki depolara aktarıldı, ardından su sıkıntısı çeken mahallelere gönderildi. Fakat verilen suyun yeterli olmamasından dolayı bir çok mahallede yeniden sular kesildi. Yaşanan bu sıkıntının ardından vatandaşlar tepki gösterdi.
"BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM"
İlçede yaşanan su sıkıntısından dolayı çoğu kadın yaklaşık 100 kişi belediye önünde giderek protesto gösterisinde bulundu. Belediye önüne su bidonları ile gelen vatandaşlar, 'Su hakkımız söke söke alırız', 'Belediye yatma sabrımızı taşırma', 'Su hakkımız gasp edilemez' pankartı taşıdı. Burada protesto gösterisinde bulunan vatandaşlara CHP ilçe başkanı Hüseyin Tunç da destek verdi. Vatandaşlar yaşanan su sıkıntısının bir an önce çözülmesini isteyerek olaysız şekilde belediye önünden ayrıldı.
"SU SIKINTISI HEPİMİZİ ÜZMEKTE"
Bu arada yaşanan su sıkıntısını çözmek için ise belediye bağlı ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, yaptığı yazılı açıklamada bölgede bulunan kuyularda su kalmadığını söyleyerek, "Küresel ısınma son 30 günde Zile’de iyice hissedilmekte. Kuyularımızdan saniyede 140 litre su verilirken şu anda maalesef 34 litre su verebiliyoruz. Bölgemizde bağ, bahçe ve tarlalarda bulunan yüzlerce kuyuda maalesef su kalmamıştır. Bölgemize 2 yıldır kar yağmamakta, yağmurlarımız iyice azaldı. En temel ihtiyaç olan su sıkıntısı hepimizi üzmekte. Korucuk köyümüzden, ihalesini yaptık 2 bin 200 metre boru döşeyerek önce İstasyon mahallemizdeki depoya, oradan Hasanağa köyü yolundaki Derinkuyu içme suyu deposuna Allah’ın izniyle saniyede 40 litre takviye su alıyoruz. Zile Belediyesi su işleri olarak, gecemizi gündüzümüze katarak fedakarca halkımıza su ulaşamayan yerlere su ulaşması için kullanılan suyun israf edilmemesini, suyu arzulanan şekilde ulaşmayan halkımızın da sabırlı olmasını rica ediyorum. Allah’ın izniyle su sorunumuzu tamamen çözme azmi ve kararlılığı içinde çalışıyoruz " dedi.

FOTOĞRAFLI