VAN'ın Erciş İlçesi Belediye Başkanı BDP'li Diba Keskin ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Zilan Deresi üzerinde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali'ne (HES) karşı olduklarını belirterek köprü üzerinde basın açıklaması yaptı.
Erciş İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıktaki Zilan Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesi tepkiye neden oldu. Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri Zilan Deresi'ne giderek köprüye pankart asıp basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi Başkanı Murat Demir, Zilan havzasında 44 yerleşim yerinin bulunduğunu söyledi. Demir, "Dört koldan gelen derelerin beslediği tarım alanları üzerinde üretim yapan aynı zamanda yapımı düşünülen HES’lerden direk etkilenecek olan 10 köyde, yaklaşık olarak 10 bin kişi yaşamaktadır" diye konuştu.
Özellikle HES projeleri ve barajlarla suyun kalitesinin bozulduğunu belirten Demir, şöyle konuştu:
"Van’ın Erciş ilçesinde yapılan HES'ler başta olmak üzere, bölgede yapılan HES'lerin bütünü doğaya zarar verip, insanın doğa ile doğanın insan ile olan etkileşimini ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra bölgenin geçmişi, tarihi dokusunu, geçmişin günümüzle bağlantısını keserek, kendi politikalarına göre bir geçmişsizlik-köksüzlük yaratmak peşindedirler. Muradiye ilçemizde yapılan HES sonrası yaşanan doğa tahribatları gözler önünde iken, su kullanım kontrolünün şirketlere teslim edilmesinden dolayı, tek geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılık yapamadıkları için bölge insanlarının mecburi göç ettikleri aşikardır. Zilan'da ve ilde yapılacak olan HES'ler tamamen doğa katliamına yönelik bir uygulamadır. Bunlardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz."
Erciş Belediye Başkan Yardımcısı Abdurahman Çağan ise bu inşaatta çalışan, yapımı üstlenen en ufak bir katkı bile sunan herkesin suçlu olduğunu ve o kurumları suçlu ilan ettiklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI