ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde, özel eğitim okulu ile Norveç'ten yardım derneğinin ortak çalışmasıyla zihinsel engelli çocukların ailelerinden bağımsız günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla 'Yaşam Evi' projesi başlatıldı.
Alanya'da 2000 yılında kurulan 'Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu' ile Norveç'in 'Building Our Future' adlı yardım derneğinin ortak başlattığı 'Yaşam Evi' projesiyle zihinsel engelli çocuklara ailelerinden bağımsız yaşamayı öğrenmeleri için eğitim veriliyor. Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu'nda oluşturulan misafirhanede her hafta sonu 6 zihinsel engelli çocuk konuk ediliyor. Sabah uyandıklarında yataklarını toplayan öğrenciler, eğitmenler eşliğinde kahvaltı ve yemeklerini hazırlıyor. Gün içinde televizyon izleyip zihin geliştiren oyunlar oynayan engelli öğrenciler, okul dışında sosyal aktivitelere de katılıyor.
AİLEDEN UZAKLAŞTIRILIYOR
Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu'nun kurucusu psikolog Feridun Özdeş, finansmanı 'Building Our Future' derneği tarafından karşılanan projeyle özel eğitime muhtaç çocuklara ailelerinden bağımsız yaşamayı öğretmeyi ve yaşam alanlarında kendilerine yetebilecek düzeye gelebilmelerini amaçladıklarını söyledi. Çocukların hafta sonlarında ailelerinden uzaklaştırılarak misafirhanede ağırlandıklarını belirten Özdeş, "Böylece aileler de kendi başlarına zaman geçirmiş oluyor. Proje kapsamında her hafta 6 çocuğumuzu ağırlıyoruz. Burada öz bakım çalışmaları olan yemeklerini ve temizliklerini yapıyorlar. Onlar için yaşam alanları da oluşturuldu. Sinemaya gidiyorlar, lokantada yemek yiyorlar veya sahilde geziyorlar" dedi.
ÖĞRENCİ SAYISI ARTACAK
Proje kapsamında ailelerden veya devletten hiçbir ödenek alınmadığını kaydeden Özdeş, şöyle dedi:
"Amacımız bundan sonraki süreçte hem çocuklarımızın sayısını, hem de yaşam evinde kalma sürelerini artırmak. Çünkü özellikle zihinsel engelli çocukların ailelerinden bağımsız yaşamasını öğrenmeleri gerekiyor. Ailelerin aklında hep 'ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak?' sorusu kalıyor. Bu gerçekten sosyal bir yara. Bunun için çocuklarımıza gündüz eğitimi dışında bağımsız ve yalnız yaşamayı da öğretiyoruz. Burada asla bir bakım evi mantığıyla çalışmıyoruz. Biz çocuklarımıza bakmıyoruz. Çocuklarımızın kendilerine yetebilmeleri ve bakabilmeleri konusunda eğitimcilerimizle birlikte onlara yol gösteriyoruz."