BALIKESİR’in Burhaniye İlçesi'nde, zeytin hasadının sonuna gelindi. Kasım ayında başlayan zeytin hasadı sona ererken hasatta görev alan binlerce üreticiyi de gelecek kaygısı sardı.
Yaklaşık 10 milyon zeytin ağacının bulunduğu Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde zeytin hasadının sonuna gelindi. Geçen yıl mart ayına kadar devam eden hasat, bu yıl ürün azlığı nedeniyle erken bitti. Yağ fiyatları yükselirken geçtiğimiz yıl 5-6 lira arasında satılan en kaliteli zeytinyağı bu yıl 8.5 liraya kadar yükseldi.
ÜRETİCİ SIKINTILI
Geçimlerini zeytinden sağladıklarını belirten üreticiler, hasatın sona ermesiyle sıkıntılı bir sürecin içine girdi. İşçilerden Seçil Deniz, "Biz geçimimizi zeytinden sağlıyoruz. Bu sene zeytin az olduğu için biraz zorluk çekeceğiz. Zeytin bittikten sonra ne yapacağımızı bilmiyoruz. Başka bir mesleğimiz yok" dedi. Nevruz Çarkanat, en fazla 50 günlük zeytini kaldığını söyleyerek ailesini zor geçindireceğini kaydetti. Selahattin Ayverdi ise "Biz Balıkesir’den geliyoruz. Sabah 05:00’de çıkıp, öğlen 13:30 gibi bırakıyoruz. İşler iyice azaldı. Sonlarına geldik. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi. Zeytin üreticisi Fatih Kaynak da bu yıl zeytinin para ettiğini ancak miktar olarak yetersiz kaldığını dile getirdi. Geçen yıl kötü bir sezon geçirdiklerini belirten Kaynak, "Yağ fiyatları çok ucuzdu. Bu sene çok yüksek. Ama o da herhalde mahsulün azlığından kaynaklanıyor. Keşke her sene böyle olsa ama ne yapalım. Bizim de işimiz bu" diye konuştu.