DENİZLİ Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uz. Op. Dr. Ersin Kuyucu, kamburluğun bel kaslarının zayıflamasından ve gevşemesinden dolayı meydana geldiğine dikkati çekip, sorunun duruş alışkanlığının değiştirilmesiyle çözülebileceğini açıkladı.
Op. Dr. Ersin Kuyucu, Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan ortopedik rahatsızlıklar başında kamburluk rahatsızlığı olan skolyoz ve kifozun geldiğini söyledi. Kambur durmak, sırtta hafif ağrı, omurgada tutukluk, acıma ve yorgunluk hislerinin belirtileri olarak görülebileceğini belirten Kuyucu, “Kifozun sebeplerinin başında bel kaslarının güçsüz olması gelir. Bel kaslarının yanı sıra, çalışma duruş şekli de sebeplerinden olabilir. İş yerinde çalıştığımız masanın göğüs hizasından çok aşağıda olması, sandalye ya da koltuğun yüksek olması, yine çocukların okulda yüksek ya da alçak sandalyelerde oturmasından dolayı da kamburluk oluşabilir” dedi.
Tedavi kısmına da değinen Op. Dr. Ersin Kuyucu kamburlukta görülen derecelerin tedaviyi şekillendireceğini söyleyerek, küçük yaşlarda alınacak önemlerle ileride yaşanacak kifozun tehlikesinin önüne geçilebileceğini ifade edip, “15- 20’li yaşlarda gençler kamburluğu çok önemsemez. Yaş 20’yi geçtikten sonra yavaş yavaş kamburluğun derecesiyle birlikte sırtta ağrılar oluşmaya başlar. Özellikle kadınlarda menopoz sonrası kamburluk derecesinde artma başlar ve şikayetler çoğalır. Kifoz ve skolyoz 50 - 60 derece arasındaysa kişiye yoğun bir egzersiz programı uygulanır. 60’ın üstündeki kamburluklarda ise sadece egzersiz yeterli olmayabilir. Egzersizle birlikte kamburluk çocuk yaşta görülüyorsa yani gelişmekte olan bir vücutta görülüyorsa sıkı kontrol gerekmektedir. Egzersizin yanında korse tedavi ve duruma göre ameliyat seçenekleri de tedavide mevcuttur” dedi.