KONYA'nın Ereğli İlçesi'nde gece emzirmek için uyandığında zatürreden ölen 40 günlük bebeği Ayaz'ın cansız bedeniyle karşılaşan 21 yaşındaki Maviş Eşme, ''Akşamları sobada biraz odun yakıyordum, sonra yatıyorduk. Oda buz gibi soğuk oluyordu" dedi. Maviş Eşme, tarlalarda tarım işçiliği yaptıklarını ve çadırda kaldıklarını, camları kırık olduğu için naylonla örtülü tek odalı kerpiç evde 2 çocuğu ile 40 gün önce taşındığını anlattı.
İlçenin Taşbaşı Mahallesi Elmacı Sokak'ta 2 katlı kerpiç evin 1'inci katındaki tek odalı bölümünde oturan ve eşi askerde olan 2 çocuk annesi Maviş Eşme, dün saat 03.30 sıralarında oğlu Ayaz'ı emzirmek için uyandı. Maviş Eşme, henüz nüfusa kayıt ettirmediği bebeğini yatağında hareketsiz ve burundan kan gelmiş görünce çığlık attı. Üst katta ve bitişindeki evde kalan yakınları yardıma koştu. Ancak Ayaz bebeğin öldüğü anlaşıldı. Aile sabah saatlerinde ise defin işlemleri için ölüm raporu almak üzere Ereğli 2 Nolu Sağlık Ocağı'na gitti. Eve gelen sağlık görevlileri, bebeğin ölümünün şüpheli olduğu gerekçesiyle polise haber verildi. Yapılan otopside Ayaz bebeğin zatürreden öldüğü anlaşıldı.
Ayaz bebeğin cenazesi bugün ailesi, Ereğli Kaymakamlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ile Toplum Destekli Polis ekiplerinin katılımıyla Meydanbaşı Mezarlığı'na defnedildi.
ÇADIRDAN TAŞINMIŞLAR
Çocukları 2.5 yaşındaki Berat Ulak ve Ayaz ile tek odalı kerpiç evde kalan Maviş Eşme'nin resmi nikahsız eşi Onur Ulak'ın da Çanakkale'de vatani görevini yaptığı belirtildi. Yaşadıkları dramı anlatan Maviş Eşme, yaz aylarında tarlalarda çalışmak üzere Adana'dan Niğde'ye geldiğini söyledi. Orada pancar ve fasulye tarlasında çalışıp çadırda kaldıklarını anlatan Maviş Eşme, kış ayında havuç toplamak için Ereğli'ye geldiklerini, ancak kar yağdı için de çalışamadıklarını ifade etti.
''AKŞAMLARI SOĞUK OLUYORDU''
Burada akrabalarıyla 2 katlı kerpiç evi kiraladıklarını ve kendisinin de birinci kattaki tek odaya yerleştiğini anlatan Maviş Eşme, Ereğli de geçimlerini hurda ve kağıt toplayarak sağladığını ancak Ayaz bebeğin yeni doğdu için kendisinin çalışmaya gidemediğini söyledi. Aynı binayı paylaştıkları üvey kız kardeşi ve diğer akrabalarının yardımıyla geçimini sağladığını ifade eden Maviş Eşme, oğlunun ölümüyle ilgili şunları söyledi: ''Sabaha karşı emzirmek için kalktığımda bebeğim hareketsizdi. Burnundan kan geldiğini gördüm ve öldüğünü anladım. Çocuğumu bir hafta önce hastaneye götürdüm, sağlığı iyiydi. Odadaki sobada biraz odun yakıyordum ve uyuyorduk. Akşamları buz gibi soğuk oluyordu. Konya Adli Tıp'da, zatürrenin ölümcül bir hastalık olduğunu ve ondan ölebileceğini söylediler.''
KAĞIT VE HURDA TOPLUYORUZ
Maviş Eşme ve üvey kardeşi Necla Gezici ile 2 katlı kerpiç evi kiralayıp, üst katta oturan akrabaları Şevket Gezici, ''Biz Ereğli'ye havuç toplamaya gelmiştik. Kar yağınca toplayamadık. Biz de hep birlikte bu evi 150 liraya kiraladık. Kirayı hepimiz ortak ödüyoruz. Şu an geçimimize de kağıt ve hurda toplayarak sağlıyoruz. Evi ilk kiraladığımızda çoğu pencereler kırıktı. Çocukların üşümemesi için naylon örtük" dedi.
ÖLÜM RAPORU VE EVDEKİ KÖMÜR TARTIŞMASI
Ak Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Ayaz bebeğinin ölümüyle ilgili twitterdeki hesabından bebeğin ölüm nedeninin 'Doğal ölüm' olduğunu, evde de kömür ve odunun bulunduğunu paylaştı.
Konya Cumhuriyet Savcısı Yakup Şahin, otopside bebeğinin ölüm nedeninin zatürre olduğunu belirtti.
Adli Tıp Kurumu uzmanları da Ayaz bebeğin ölüm belgesindeki 'ölüm şekli' bölümünde 'doğal ölüm' yazılı olduğunu belirterek, "Ölüm şekli doğal ya da adli olarak ikiye ayrılır. Bebeğin ölümünde adli vaka olmadığından doğal ölüm olarak yazılır" dedi.
Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, ailenin yaklaşık 40 gün önce Ereğli geldiğini hatırlatarak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yarım için başvurmadıklarını söyledi. Olaydan sonra gece eve geldiğinde vakfa ait 14-15 torba kömür gördüğünü savunan Kaymakam Şakir Erden, "Bunu vatandaşımız başka bir yerden temin etmiş. Ama vakfa ait kömürlerimiz var. Odun ve tutuşturucu dediğimiz parçalar var. Sobalar yanıyordu ve bende oturduğumda çok sıcak oldu ve üzerimdeki ceketi çıkarttım. Yanmayan bir soba durumu yok. Teknik olarak şüpheli ölüm gibi görülüyor. Adli Tıp da, önümüzdeki süreçte gerçek ölüm nedeni açıklanacak" dedi.
Şevket Gezici de, üzerinde vakıfa ait bilgilerin bulunduğu kömürleri Ereğli'ye ilk gelindiğinde para karşılığında bir vatandaştan aldığını söyledi.