Murat ÇAĞLAR/VAN, () - VAN'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Van ve Bölgede yetişen Uçkun bitkisinden ekmek yapıldı. Uçkundan yapılan ekmeğin içerdiği antioksidan birleşenleri nedeniyle kanseri iyileştirdiğini ve yaşlanmayı geciktirdiğini söyleyen Prof.Dr. İsmail Sait Doğan "Uçkun; bölgeye has ve çok yararlı bir bitki. Biz bu bitki ile ekmek elde ettik. Amacımız bu ekmeği piyasaya sürmek" dedi.
Van YYÜ Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından bölgede yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen uçkundan ekmek de yapıldı. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmail Sait Doğan, bahar aylarında dağların zirvelerinde çıkan uçkunun kurutulup öğütülüp toz haline getirilerek elde edilen ekmeğin içerdiği antioksidan birleşenleri ile yaşlanmaya ve kansere iyi geldiği belirtildi. Uçkundan elde edilen ekmeğin çok faydalı olduğunu anlatan Prof.Dr. Doğan, şöyle konuştu:
"Temel gıdamız olan ekmek günde halkımız tarafından 300- 400 gram ağırlığında tüketiliyor. Biz de ekmeğin fonksiyonel olabilmesi için bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı 'Ekmeği nasıl daha sağlıklı tüketebiliriz' dedik ve bölgede çıkan uçkunu araştırdık. Uçkunun birçok özelliği var. Hem bitki hem de yaprakları tüketilebiliniyor. Uçkunun bir diğer ismi de 'Yayla muzu.' 'Yayla muzu' içeriği oldukça yüksek aynı zamanda lif içeriği de çok yüksek. Biz de bu içerikten faydalanmak için ekmeğini ürettik. Ekmeğe uyguladığımız yüzde 4.5 oranında uçkunda yaptığımız araştırmada normal ekmeğe göre yüzde 65 oranında gallik asit ve kateşin ismi verilen önemli antioksidan birleşenlerin olduğunu saptadık. Yani ekmeğimiz kansere yaşlanmaya, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini söyleyebiliriz."

FOTOĞRAFlı