Özkan TOKMAKOĞLU/ KASTAMONU, () - KASTAMONU Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Fuat Kartal, mevcut LPG tanklarına göre araçlarda yüzde 50 daha az yer kaplayan çok hücreli, dayanıklı, çevreye salınımı az olan LPG tankı geliştirerek patentini aldı.
Fuat Kartal, Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın'ın da katıldığı basın toplantısında patentini aldığı LPG tankı hakkında bilgi verdi. Kendisinin de LPG'li araç kullandığını belirten Kartal, internet ortamında LPG tankıyla ilgili yüzlerce sorunu derleyerek çalışmaya başladığını söyledi. 1 yıl süren çalışmayla yüzde 50 daha az yer kaplayan LPG tankını ürettiğini belirten Kartal, şöyle konuştu:
"Prototipler üreterek, uygulanabilir olup olmayacağının araştırmasını yaptım. Tasarımları bitirip standartların uygunluğuna karar verdikten sonra patent müracaatının yapılmasına karar verdim. TÜBİTAK'ın patent teşvik sisteminden yararlanarak, vekil firma aracılığıyla ulusal patent başvurumu yaptım. Bazı benzinli araç sahipleri yer sıkıntısı nedeniyle LPG kullanamıyor. Benim tasarımım piyasada yer aldığında LPG tercihi artacaktır. Hatchback  araçlarda bile rahatlıkla kullanılabilir."
Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın ise bilimsel çalışmaları üniversite olarak desteklediklerini belirterek, "Bugün Kastamonu Üniversitesi'nin ilk patentini aldığını sizlere müjdeliyoruz. Üniversitemizin aldığı ilk patent olması açısından bizim için ayrı öneme haizdir. Çok hücreli LPG tankının araçlarda yüzde 50 daha az yer kaplıyor ve daha dayanıklı olması çok önemli" dedi. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Fuat Kartal’a gümüş tabak hediye etti.

FOTOĞRAFLI