Erol AKKIR/ANTALYA, () - TÜRKİYE'nin 7'nci yüz nakillisi 22 yaşındaki Recep Kaya, küçük yaşta kaybettiği annesinden sonra kendisini büyüten, yüz nakli ameliyatı sırasında yanından ayrılmayıp 6 ay refakat eden halası Ulviye Peközer için "Benim halam yılın annesi" dedi.
Bir düğünde av tüfeğinin ateş almasıyla yüzünden yaralanan Recep Kaya'ya, 28 Aralık 2013'te Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından kısmi yüz nakli yapıldı. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde zehirlenmeye bağlı hastalık nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 34 yaşındaki donörün bağışıyla yapılan nakil başarılı oldu.
'HAKKI ÖDENMEZ'
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin 5'inci, Türkiye'nin 7'nci yüz nakillisi olan Kaya, kendisini 12 yaşından beri büyüten, ameliyatı için Kırklareli'nden Antalya'ya gelip bir an olsun başucundan ayrılmayan halası, 57 yaşındaki Ulviye Peközer'i Anneler Günü'nde unutmadı. Recep Kaya, "Benim halam yılın annesi. Beni büyüten, bu yaşa getiren, bıkmadan ameliyattan sonra 6 ay yanımdan ayrılmayıp tedavime yardımcı olan insan, benim için en kutsal ve fedakar annedir" dedi.
Henüz 12 yaşındayken düğünde av tüfeğinin kaza sonucu ateş almasıyla yüzünden yaralandığını ve çocukluğundan beri kendisine halasının bakıp büyüttüğünü anlatan Kaya, "Antalya'da da yanımdaydı. Ameliyat öncesi ve sonrasında, her ihtiyacım olduğumda yanımda bulundu. Onun hakkını ödeyemem" diye konuştu.
'EN BÜYÜK İSTEĞİM İYİ OLSUN'
Hala Ulviye Peközer de Recep Kaya'nın sağlığının herşeyden önemli olduğunu söyledi. Yüz nakli ameliyatı sırasında ilk bağışçının siyahi olduğunu, ten uyumsuzluğu nedeniyle ameliyatın yapılamadığını anlatan Peközer, ikinci bağış ile gerçekleşen ameliyatın kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Peközer, şöyle konuştu:
"Tekstil işinde çalışan Recep'in annesi o çok küçükken öldü. Onu ben büyüttüm. Hep eski haline dönmeyi hayal ediyordu. İnşallah o da olacak. Onun sağlığına kavuşması benim en büyük isteğim. Onun için her şeyi yaparım. Yeter ki iyi olsun. 6 ay, bir yıl önemli değil onun başında beklerim."
HER ŞEY YOLUNDA
Recep Kaya'nın doktoru Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyat sonrası hakkında şu bilgileri verdi:
"Recep'e, ağız içinde üst ve alt dişler takıldı. Bunların yerine oturması için belirli bir süreye ihtiyaç var. Alt dudak ve çene çevresindeki deri altına silikon takviyesi ile çöken yerler düzeltildi. Şu anki durumu çok iyi. Kendisi de artık her türlü ihtiyacını karşılayabiliyor. Dişleriyle ilgili müdahaleler olabilir. Her şey çok iyi."

EA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)