Erkan ÇOBANOĞLU/YÜKSEKOVA (Hakkari), () - HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde Yüksekova Sosin Kadın Danışma Merkezi ve haber sitesi Yüksekova Güncel tarafından ‘Çocuk İstismarı ve Çocuk Gelinler’ konulu panel düzenlendi.
Avaşin Kültür Parkı’nda düzenlenen panele, Rehberlik Araştırma Merkezi Rehber öğretmen Ali İliş, İsmet Alkan Anadolu Lisesi Biyoloji öğretmeni Zeynep Demir ve Çocuklara Yönelik Ticari ve Sömürü Ağı Temsilcisi avukat Alim Yaman panelist olarak katıldı. Yoğun katılımın olduğu panelin moderatörlüğünü ise sosyolog Elif Karaman yaptı.
ERKEK ÇOCKLAR DA İSTİSMARA UĞRUYOR
Biyoloji öğretmeni Zeynep Demir, toplumda sadece kız çocukları değil erkek çocukların da istismara maruz kaldığını belirterek, bir toplumun ilerleyebilmesi için çocukların zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı büyümesi gerektiğine dikkat çekti. Çocuk istismarı konularıyla ilgili toplumda bilenen yanlışların olduğunu belirten Demir, toplumda her altı erkek çocuktan biri ve her dört kız çocuğundan birinin cinsel istismara maruz kaldığını ve toplumda farkında olmadan çoğu kez cinsel istismara yol açan konuşmaların yapıldığını söyledi.
Çoğu zaman söylenen bir küfrün bile cinsel istismara yol açtığına değinen Demir, "İstismar tanımlanması ve istismara konulan tanı zor bir süreci ifade eder. Tedavisi oldukça zordur. İstismara uğrayan çocuklar kendi kaderlerine terk ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü bunu bir halk sorunu ya da travma şekli olarak belirlemiş. Çoğu kez parçalanmış aileler ya da eşlerin ayrılması da çocuk istismarını beraberinde getiriyor. Yine şiddet kavramıyla bağlantılı olarak askeri darbe ya da sivil darbeyle yönetime gelenler toplumu şiddete meyilli hale getirebiliyor. Yine alkol ve uyuşturucu kullanımının fazla olduğu ailelerde çocuklarda cinsel istismar fazla görülüyor. Savaşın olduğu yerlerde doğan çocuklar daha çok istismara uğruyor. Buda bu bölgelerde şiddete uğrayan çocukların daha çok sevgiye, ilgiye ihtiyaç duymaktadır" dedi.
ÇOK SAYIDA ÇOCUK SOSYAL MEDYA KURBANI
Çocuklara Yönelik Ticari ve Sömürü Ağı Temsilcisi avukat Alim Yaman da 2009 yılında beri çocuk istismarı ile ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, 18 yaşını doldurmamış her bireyin ırkına bakmadan, çocuk olarak gördüklerini belirtti.
İstatistiklere göre, Türkiye’de yüzde 20-25 arası çocuğun istismara maruz kaldığını belirten Yaman, bunların yaşlarının 14 ve altında olduğunu belirtti. Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkisine de değinen Yaman, daha çok sosyal medyaya takılan çocukların cinsel istismara maruz kaldığını belirtti.
TECAVÜZ KİŞİDE TRAVMATİK RUHSAL HASTALIĞA SEBEP OLUYOR
Rehberlik Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni Ali İliş ise "Tecavüz kavramı uygarlığın başlangıcında insanların güç olgusu olarak kullanmasıyla tarihte yerini aldı. Tecavüz kişide travmatik bir ruhsal hastalığa sebep oluyor. Tecavüz edenlerin ise, ortak duygularının kadınlara yönelik öfke ve toplumda da erkeklerin güçlü görünmesine sebep oldu. Tecavüz mağdurunun da, bilinç ve bedenden ayrılmanın yaşanmasına sebep oldu. Mağdur sürekli kendisini aşağılanmış olarak görmesine sebep oluyor’ dedi.
İliş, emniyet müdürlüğü verilerine göre, son 20 yılda 400 bin ensest, yılda ise 7 bin çocuğa tecavüz edildiği, 4 saatte bir taciz ve tecavüz vakasıyla karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. Panelistlerin ardından soru ve cevap bölümünde son aylarda ilçede yaşanan vakalar tartışıldı. Özellikle tacavüzcülerin deşifre edilmesi ve buna dönük yaptırımlar uygulanması önerisi ağırlıklı konu oldu. 

EÇ(FE/AK) (FOTOĞRAFLI)