Cengiz ÇOBAN / İstanbul, () - KADIKÖY Kent Dayanışması, Haydarpaşa Dayanışması ve İstanbul Kent Savunması platformları, 25 Temmuz'da açılışı yapılacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattını protesto etti. 

41 kişinin hayatını kaybettiği 2004 yılındaki Pamukova kazasını da hatırlatmak için bir araya gelen grup, Kadıköy Altıyol'dan Haydarpaşa Tren Garı'na yürüdü. Grup, yürüyüş sırasında, panolarda bulunan Yüksek Hızlı Tren reklamlarının afişlerini parçaladı.

Ellerinde “Rant için değil, halk için ulaşım, Sermaye defol, İstanbul bizim yazılı dövizlerle Altıyol Meydanı'nda toplanan grup, Söğütlüçeşme Caddesi'ni trafiğe kapatarak, Haydarpaşa Garı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında “Haydarpaşa gardır, gar kalacak, “Kültürel miras satılamaz ve “İstasyonlar halkındır satılamaz sloganları atıldı.

AFİŞLERİ SÖKTÜLER

Eylemcilerden bazıları, yürüyüş sırasında, cuma günü açılışı yapılacak olan Yüksek Hızlı Tren hattının reklamlarının bulunduğu afişleri yırttı. Haydarpaşa Garı önüne gelen grup adına basın açıklaması yapan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Örgütlenme Sekreteri İshak Kocabıyık, “AKP iktidarı ve Başbakan her zaman olduğu gibi yine emir verdi. Eskişehir-Pendik arası hızlı tren hattı inşaat çalışmaları tamamlanmadan, 25 Temmuz tarihinde açılışı yapılacak dedi.

Kocabıyık, “Haydarpaşa-Ankara seferi yapan hızlandırılmış trenin Pamukova yakınlarında raydan çıkarak devrilmesi sonucu 41 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 81 yurttaşımız da yaralanmıştı diyerek, 10 yıl önce 22 Temmuz günü Pamukova'da yaşanan kazayı da hatırlattı.

Açıklamanın ardından Gar önünde bir süre oturma eylemi yapan ve slogan atan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.