BURSA'nın ilk Osmanlı mezarlarının bulunduğu şehir olması nedeniyle büyük önem taşıdığını belirterek, Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu, türbeleri ziyaret ettirmek için dizilerin çekilmesi gerektiğini söyledi.
Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Kültür Sanat Haftası programının beşinci gününde, Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden emekli olan Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu, 'Ustalarla Söyleş Günleri'nin konuğu oldu. 'Bursa’da mezar kültürü ve mezar taşları' konulu sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Mermutlu, Bursa'nın coğrafi konumundan ziyade Osmanlı Devleti’nin ilk payitahtı olması nedeniyle öneminin bir o kadar arttığına dikkat çekti.
Bursa’daki mezarlıklar sadece tarihi derinlik bakımından değil, nicelik bakımından da önemli olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Mermutlu, Bursa’da yaklaşık 10 büyük tarihi mezarlık, 150 kadar küçük mezarlık olan hazire bulunduğunu anlattı.
Son günlerde bir dizi sebebiyle Şehzade Mustafa’nın türbesine ilgi gösterilmesine de değinen Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu, şunları söyledi:
"Şehzade Mustafa’nın Bursa’daki türbesinin yeni farkına vardık. O türbe 450 senedir duruyor. Bir televizyon dizisi hatırlattı. İstanbul’dan Bursa’ya gelirken bir grupla karşılaştım. Kazakistan’dan İstanbul’a gelmişler. Sırf Şehzade Mustafa’nın türbesini görmek için de Bursa’ya uğramışlar. Onun hemen yanında Cem Sultan Türbesi var. Kimsenin aklına gelmiyor. Cem Sultan’ın macerası, Şehzade Mustafa’dan aşağı değildir. Sanırım onu da ziyaret ettirmek için bir dizi yaptırmak gerekiyor. Bursa’nın her köşesinde ziyaret edilmesi gereken birçok insanın mezarı var. Sarı Timurtaş Paşa, Kara Timurtaş Paşa, Umur Bey, İvaz paşa gibi tarihte rol oynamış birçok ismin yurdu Bursa’dır. Ev sahipliği yaptığı ölüleri sebebiyle Bursa’nın değeri kıyamete kadar bitmeyecek."