GAZİANTEP Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, Türkiye'de çocuk yaşta gelin oranının yüzde 30-35 civarında olduğunu ifade ederek, "Çocuk gelinler, Türkiye'nin en acı gerçeğidir" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, yaptığı yazılı açıklamada, Adıyaman'da tarım ilacı içip ardından av tüfeğini karnına ateşleyerek intihar ettiği öne sürülen 16 yaşındaki 2 aylık evle Fatma Koçak'ın, annesi ve üvey kardeşi tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkmasıyla çocuk gelin konusunun bir kez daha gündeme geldiğini kaydetti. Çocuk yaşta kızların evliliğin yüksek olduğunu ifade eden ve 'acı tablo' yorumunu yapan Yrd. Doç. Dr. Keskinci, erken yaşta evliliklerin önlenmesinin bütüncül bir yaklaşımla sağlanabileceğini dile getirdiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Kanuni düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerekmekle birlikte, bu tek başına sorunun çözümü için yeterli değildir. Zorunlu eğitim yaşının yükseltilmesi ve kız çocuklarının okula gönderilmesi sağlanmalıdır. Din adamları ve toplumdaki kanaat önderlerinin mücadele içine çekilmesi ve onların erken yaştaki evliliklerin sakıncalarını topluma anlatmasının sağlanması gerekir. Böylelikle, sorun hakkında toplumsal duyarlılık arttırılarak, dayatılan geleneksel anlayışın değişmesi sağlanabilir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin dayattığı rol dağılımı, kız çocuklarına değer verilmemesi, katı geleneksel yapı ve ailenin sosyo-ekonomik yönden zayıf olması; Türkiye’de kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerine sebep olmaktadır."

AHÇ (HK/AK) (FOTOĞRAFLI)